Dramatické scény, nekonečná čekání, pokažené dovolené. Se začátkem prázdnin se z technické kontroly osobních aut stalo hororové drama, na kterém se podepisují zmatky koronavirové uzávěry. Přitom Evropská unie vytvořila prostor k tomu, aby přesně tyto problémy nenastávaly. Pro celou Unii prodloužila platnost technických průkazů o deset měsíců. Jenže to ve svém důsledku vyvolalo ještě větší zmatky.

Výjimka neplatí

„Zavedení směrnice bylo na členských státech a z těch to přijaly pouze Česká republika, Itálie a Malta,“ uvedl pro Deník mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK) Igor Sirota.

Více než deset z novinek bude mít čistě elektrický pohon
Velký přehled nových aut pro druhé pololetí. Nejvíce jich přiveze Kia

„Protože pokud si nenecháte do Itálie nebo na Maltu dopravit auto letecky nebo vlakem, hrozí vám při průjezdu Německem a především Rakouskem velké problémy,“ pokračoval Sirota. „Především Rakušané si na česká auta dávají pozor. V případě neplatnosti technické vám hrozí okamžité odstavení auta a jeho odtažení domů asistenční službou. Tohle opravdu radši neriskujte. Bez platné technické kontroly do zahraničí nejezděte,“ radil mluvčí.

Jenže se to v těchto dnech lehce řekne, ale hůř udělá. „První volný termín mám 8. července,“ říká pracovnice jedné z velkých stanic technické kontroly v Praze. „Jediné, co můžete zkusit, je přijet hned ráno a my se pokusíme to zvládnout mimo pořadník,“ nabízí záchrannou možnost zoufalému řidiči, který se chystal v příštích dnech na zahraniční dovolenou. „Ale nemohu vám zaručit, že se na vás dostane řada,“ dodává.

Jeden z čekajících řidičů to zkouší po zlém a nechá si zavolat vedoucího. „Ta situace je opravdu katastrofální a my to místo prostě nemáme,“ vysvětluje vedoucí a nabízí to samé, co jeho podřízená.

Stanice technické kontroly. Ilustrační foto.
Země zázraků? V Česku ve velkém kvete byznys s podvody u měření emisí

„Zkuste přijet hned po ránu a když budete mít štěstí, tak se na vás řada dostane. Ale počítejte s tím, že budete čekat nejméně několik hodin,“ dodává vedoucí provozovny Stanice technické kontroly neoblomně. „Já jsem jim říkal, ať s tím přijedou hned a nevěří povídačkám o prodlužování technické za covidu. A takhle to dopadlo,“ uvádí při další srdceryvné scéně jeden z pracovníků u měření emisí.

Na termín se čeká přes týden

Podobně jako v Praze jsou na tom i STK v jiných místech Česka. „Dneska vás rozhodně nevezmeme a zcela plno máme i pro příští dny,“ říká pracovník jedné středočeské provozovny. Neexistuje ani možnost zaplatit si nějaký „expresní příplatek“. Aby toho nebylo málo, ve zcela obdobné situaci jsou i servisy, které mají plno i dlouho po začátku prázdnin. Takže vám případné drobné závady, s nimiž ovšem přes STK neprojdete, nemá kdo opravit. „Z normální věci, která byla hotová za den, je horor,“ ulevil si jeden neúspěšný řidič.