Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z výtržnictví, řekl Daněk. O tom, že by bylo v kauze podáno nějaké trestní oznámení, nevěděl, nicméně jej nevyloučil. Doplnil, že pokyn k prověřování případu dalo zmíněné státní zastupitelství.

Potyčka v Poslanecké sněmovně
VIDEO: Vyostřená debata o nouzovém stavu. Poslanci se poprali u pultíku

Sněmovna ve čtvrtek jednala o prodloužení nouzového stavu kvůli nemoci covid-19. Volný při svém vystoupení na jejím plénu nemluvil k věci a předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) ho upozornil na to, že mu vypne mikrofon. Když to udělal, Volný přišel mluvit přímo na místo předsedajícího a Hanzel se ho snažil odstrčit. Předsedajícímu přišli pomoci další poslanci ČSSD. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil.

Dopustil se Volný trestného činu? 

Podle čtvrtečního vyjádření předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se Volný napadením poslance mohl dopustit trestného činu. Také ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že podle jeho přesvědčení chování Volného splňuje skutkovou podstatu trestného činu výtržnictví.

Volný ale tvrdí, že byl sám napaden, a novinářům řekl, že se kvůli incidentu nehodlá vzdát mandátu poslance. Dnes také poznamenal, že sám chce podat žalobu na ty, kteří jej podle jeho mínění napadli. Zatím ale žádný krok neučinil.

Velké popularity se dostalo Volného novotvaru "flákanec"
Dostaneš flákanec. Rvačka poslance Volného pobavila internet, vtipů jsou desítky

Incident podle Vondráčka bude posuzovat v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jeho členové se zřejmě budou zabývat i tím, že Volný a další nezařazený poslanec Marian Bojko odmítli ve Sněmovně nosit roušky. "Předpokládám, že se proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, které považuji za předem podjaté, budu odvolávat k celé Sněmovně," řekl dnes Volný.