Zřejmě nejdramatičtější situace byla dnes po ránu na Českolipsku. Intenzivní noční deště zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka, hasiči proto museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Z dětského tábora v Mařenicích hasiči dnes dopoledne odvezli do bezpečí 38 dětí a šest dospělých.

Povodně zaměstnaly i dobrovolné hasiče v Zákupech.
Noc hrůzy a strachu. Máme všude vodu, popisují obyvatelé Českolipska

Evakuovat museli hasiči také 28 lidí z kempu, kteří byli ubytovaní u obce Svitava na Českolipsku. Řeka Svitávka se vylila v Kunraticích u Cvikova. Místní obyvatelé nyní odklízeji škody, které voda přes noc napachala. Protože řeka Svitávka nemá pevné koryto, rozlila se také v Zákupech.

Chvíle obav z následku počasí prožili také obyvatelé Jablonného v Podještědí na Liberecku. Na Mlýnském rybníku se utrhlo jedno ze dvou stavidel. Závadu se už podařilo provizorně opravit. "Prolomila se jedna strana stavidel, před nimi jsou česla a na ta jsme nasázeli desky a vrátili jsme to do normálního průtoku," informoval starosta Jablonného Jiří Rýdl (NEZ).

Hladiny řek stoupaly i na jihu Čech

Hladiny řek stoupaly také na jihu Čech. Až 72 litrů vody na metr čtvereční spadlo v noci na neděli podle meteorologa Daniela Maňhala Dolním Dvořišti na jihu Českokrumlovska. "Devadesát devět procent srážek bylo v noci," zdůraznil Maňhal s tím, že srážky se týkaly v kraji především Šumavy a Novohradských hor.

Srážky zvedly toky Černé, Malše nebo Stropnice a Lužnice. Vydatný příděl vody poslala nebesa také na Šumavu, kde nejvíce pršelo na Klatovsku, kde se pak následně v Sušici nebo Rejštejně pohybovala Otava i kolem 3. stupně povodňové aktivity. "Otava v Sušici ještě klesá na dvojku," uvedl v neděli krátce po poledni k aktuálnímu stavu Maňhal.

Voda napáchala v sobotu na Děčínsku velké škody.
Deště napáchaly v Děčíně velké škody. Museli jsme rychle utéct, popisují místní

V kempu Nové Městečko na Klatovsku museli návštěvníci v noci stěhovat obytné vozy a stany. "Seděli jsme se ženou do půlnoci při vínu, v noci mne pak probudilo silné bubnování deště. Po areálu běhala paní z kempu a doporučovala nám změnit místo. Museli jsme tedy popojet, odjet úplně jsme po pití alkoholu nemohli," uvedl starší muž, který má s velkou vodou své zkušenosti.

"Máme z vody respekt, zažili jsme to už před 40 lety v Anníně, tak jsme dnes vůbec neváhali a popojeli," řekl muž, který přijel na Sušicko chytat pstruhy. "Teď už nemá cenu tady zůstávat, pojedeme domů," dodal.

Velké škody na Děčínsku

Voda postupně opadává v řekách a potocích na Děčínsku. Někde ale stále zůstává voda i na silnicích, vozovky jsou místy poškozené. V Děčíně se utrhlo několik svahů, voda natekla i do jedné z budov magistrátu. Velké škody napáchala voda v Dolní Poustevně, poškozené jsou silnice i několik mostů, v domech tu měli i tři čtvrtě metru vody.

Krajští hasiči evidovali do dnešního rána 150 událostí, které souvisely s vytrvalým deštěm v Ústeckém kraji. Nejvíce jich bylo na Děčínsku, a to přímo ve městě nebo v jeho okolí a Šluknovském výběžku. „Nejhorší situace je v Dolní Poustevně a Lobendavě, kde hasiči stále odčerpávají vodu ze skleních prostor, uklízejí vozovky a odstraňují spadlé stromy,“ uvedl mluvčí hasičů Milan Tabi.

Rozvodněná řeka Bělá v Jeseníku
Na Jesenicku měli hasiči desítky výjezdů. Hladina Bělé klesla, ale může zapršet

Kvůli bleskovým záplavám se na děčínském magistrátě sešla povodňová komise. Ve městě se začalo s odstraňováním škod. Najaté firmy odvážejí bahno a suť, hasiči pumpují vodu ze sklepů rodinných domů.

„Z normálně tenkých potůčků a říček se během krátké chvilky staly běsnící řeky protékající vašimi domy, byty, podniky, zahradami, ale také devastující infrastrukturu města. Během několika hodin se staly cesty a ulice nesjízdnými, přišly o už tak nevalné povrchy, přestala téci pitná voda, na některých místech bylo třeba odpojit elektřinu,“ popsal situaci primátor Děčína Jiří Anděl. 

Správa železnic dnes dopoledne dokončila úklid povodněmi poškozené železniční trati z Děčína k hranici s Německem. Obnovení provozu vlaků závisí na zprovoznění trati v Německu, což by mohlo být dnes vpodvečer, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Déšť opět potrápil kraj, nejvíc Orlickoústecko a Svitavsko
FOTO: Opět zahrozil déšť. Hasiči měli hodně práce v Litomyšli či Třebovicích

Silný déšť a bouřky zasáhly v sobotu večer i Pardubický kraj, hlavně Choceňsko a Orlickoústecko, ale částečně i Svitavsko. Průtrže byly opět velmi lokální, na řadě míst v kraji totiž za celý den spadlo sotva pár kapek a někde dokonce nic.

Například v Chocni byla vytopená nádražní budova, v Třebovicích na nádraží hasiči odčerpávali vodu a čistili propustky. V Osíku na žádost starosty stavěli hrázku. V Litomyšli u hotelu se vytvořila velká laguna, kterou museli hasiči odčerpat a vyčistit kanály. V Opatově a v Radiměři se rozvodnil potok a v Mikulči se valila voda z polí na silnici.

Situace na Jesenicku 

Bouřky se silným deštěm hrozí v neděli odpoledne také v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Řeka Bělá na Jesenicku v neděli před desátou hodinou vystoupala vlivem přívalových srážek na třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Voda se dostala lidem do sklepů a garáží a v Jeseníku ohrožovala kostel, muzeum a jejich okolí. V Domašově uvázl autobus.

Po poledni se situace začala uklidňovat a kolem páté hodiny odpoledne již na Bělé neplatil žádný stupeň povodňové aktivity. „Evidujeme nyní celkově přes třicet výjezdů především v Bělé pod Pradědem a Jeseníku. Čistíme propustky a mosty od naplavenin, instalovali jsme pytle s pískem. Evakuovali jsme dva cestující z autobusu, který nemohl kvůli zaplavené cestě projet. Až opadne voda, začneme s čerpáním,“ informovala po 13. hodině mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Intenzivní deště zvedly 17. července 2021 hladiny potoků a řek na Děčínsku, na snímku je zaplavená zahrádka v Děčíně
Do Česka dorazily lijáky. Hladiny řek stoupají, hasiči evakuovali dětský tábor

Varování meteorologů před možným vzestupem hladin toků platí pro některé regiony až do pondělního dopoledne. Na východě Česka se týká Moravskoslezského kraje a severní poloviny kraje Olomouckého. V severních Čechách platí výstraha pro Českolipsko, Děčínsko a Liberecko. Na jihu Čech pro východ Plzeňského kraje a čtveřici okresů v Jihočeském kraji.