Na změnu upozornil spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Ministerstvo pro místní rozvoj přesun peněz vysvětluje tím, že investice do sportovního zázemí zvýší odolnost populace proti covidu-19. Oficiálně budou peníze využity na budování „sociální infrastruktury v energeticky pasivním standardu a infrastruktury pro sportovce v obcích do 3 tisíc obyvatel“.

Šlo o peníze z programu React-EU, která poslala Evropská unie na boj s následky pandemie. Peníze měly sloužit k většímu využívání jízdních kol jako bezpečného dopravního prostředku, kde hrozí menší přenos nákazy.

Když se zavřou školy, zkuste si v době karantény s dětmi napsat třeba vlastní pohádku.
Sněmovna schválila krizové ošetřovné. Zvýší se na 70 procent

Ke změně využití peněz došlo na poslední chvíli. Na návrh ministerstva financí a Národní sportovní agentury došlo k přesunu peněz do programu na budování sportovních kabin. „Ministerstvo financí spolu s relevantními ministry a Národní sportovní agenturou identifikovalo urgentní potřebu 4,8 mld. Kč na infrastrukturu pro sportovce a tuto připomínku uplatnilo v rámci mezirezortního připomínkového řízení,“ uvádí se v materiálu pro vládu.

Stát tak otočil názor na využití peněz během necelých tří měsíců. „Cyklistická doprava během pandemie Covid-19 potvrdila nejen své postavení čisté alternativy vůči individuální automobilové dopravě, ale zejména zdravější a bezpečnější alternativy vůči veřejné hromadné dopravě při běžných cestách na kratší vzdálenosti,“ vysvětlilo přitom rozdělení peněz ministerstvo pro místní rozvoj v létě.

„Příspěvek k odolnosti obyvatel“

Proč najednou došlo k takové změně? Podle mluvčího MMR Viléma Frčka mají být investice do cyklodopravy financovány z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021-2027, první výzvy se mají spustit v 2. polovině příštího roku.

„Program na podporu sportovních hřišť pro obce do 3 tisíc obyvatel, připravovaný Národní sportovní agenturou, podpoří sportování dětí i dospělých. Zde spatřujeme významný příspěvek ke zvýšení kondice a tudíž i zmírnění dopadů současné COVID krize a větší odolnost obyvatel ČR. Navíc z kohezních fondů pro nové programové období nebude financovatelný,“ uvedl Frček.

Pracovníci a brigádníci sklízejí v sadech pod Hazmburkem metráky krásných jablíček, které si mohou zákazníci téměř okamžitě koupit domů.
Sklizeň v ohrožení. Studenti a brigádnici zůstali kvůli koronaviru doma

Přesun peněz musí schválit ještě Monitorovací výbor IROP. Asociace krajů včera oznámila, že chce, aby se peníze rozdělily podle původního plánu z července.