„Další vlnu uvolňování plánujeme 22.6. a tam jsme už ve shodě s tím, že bychom chtěli řešit i otázku omezení otevírací doby od 23:00 do 6:00," řekl v České televizi Vojtěch.

„To omezení ale má svůj důvod, protože můžeme vidět na příkladu Jižní Koreje, kde právě kvůli nočním klubům došlo k nárůstu počtu pacientů, takže epidemiologicky to omezení provozní doby smysl má," dodal. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří 5. června 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády
Nestrašte druhou vlnou, vzkázal Babiš opozici. Plošná omezení už vláda nezavede

Znovuotevření vnitřních prostor restaurací proběhlo 25. května po dvou a půl měsících. Od 11. května pak mohly mít restaurace otevřeny zahrádky a výdejní okénka. 

Některé restaurace neotevřely

Platí však určitá omezení. Otevírací doba je stanovena od 06:00 do 23:00, mimo tuto dobu mohou fungovat výdejní okénka. Je to proto, že zejména v barech, na diskotékách a v nočních klubech nelze dodržovat požadované rozestupy.

Hosté i personál musí mít zakrytá ústa a nos, výjimka však platí pro lidi u stolů při konzumaci jídla a pití, stoly musejí stát dál od sebe. 

Některé restaurace, zejména v centru Prahy, však ani po uvolnění opatření neotevřely vůbec, protože se jim to kvůli úbytku zahraniční i domácí klientely zatím nevyplatí.

Ilustrační snímek. Regiojet.
Hranice se Slovenskem jsou volné: takto začnou jezdit RegioJet a České dráhy

Ve čtvrtek přibylo v Česku 56 potvrzených případů nákazy koronavirem. V porovnání s předchozími dvěma dny tak byl denní přírůstek nižší, v úterý a ve středu překročil šedesátku. Celkem bylo v zemi od začátku epidemie zjištěno 9494 nemocných, více než dvě třetiny se už vyléčily. Aktuálně nemocných je 2359, počet zemřelých s nemocí covid-19 se zvýšil o dva na 326. Problémem i nadále zůstávaji lokální ohniska, například na Karvinsku.