Uplynuly pouhé čtyři dny od uvolnění podmínek pro prodej a provoz obchodů a restaurací a už opět hrozí jejich zavření. Protože se skóre Protiepidemického systému (PES) dlouhodobě drželo na úrovni 57 bodů ze 100, rozhodla vláda o tom, že se od čtvrtka přesune ze čtvrtého do mírnějšího třetího stupně protikoronavirových opatření.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (na snímku z 19. listopadu 2020)
Vláda projedná koronavirus. Havlíček: Jsme krůček od dalšího zavření provozoven

V neděli po přepočtu dodávaných údajů se bodové skóre skokově zhoršilo a dosáhlo výše 64. Čtvrtý stupeň, který jsme nedávno opustili, ale začíná již na 61.

Tři dny 

„Nárůst indexu rizika byl dán dvěma faktory: nárůstem relativního podílu pozitivních případů a dále zejména navýšením reprodukčního čísla R nad jedna,“ uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Reprodukční číslo udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden člověk s covidem, a od pátku se zvedlo z hodnoty 0,9 na 1,02.

V okamžiku, kdy se tabulka se seznamem opatření PES zaváděla, přitom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) konstatoval, že pokud bude bodová hodnota tři dny v horším stupni protikoronavirových opatření, mělo by ministerstvo navrhnout vládě zpřísnění. Rozhodne se tedy dnes a zítra. I pokud se však skóre sníží pod šedesát bodů, pořád se pohybujeme na hraně.

Ilustrační snímek
Jen drobné prohřešky. Policisté v noci nezaznamenali vážná porušení opatření

„Situace je křehká, a proto je opravdu důležité dodržovat nastavená opatření. Podle čísel v dalších dnech se rozhodneme, jak dál. V pondělí zasedá vláda a jistě to bude jedno z hlavních témat,“ uvedl Blatný na twitterovém účtu svého úřadu. Ještě předtím v souvislosti s velkými shluky během mikulášských oslav upozornil, že lidé nedodržují opatření: „Zasáhne to pak nás všechny a nemůžeme se tomu divit.“

Utažení šroubů

Tabulku PES přitom minulý týden kritizoval například ekonom Jakub Steiner z CERGE-EI, který se na její tvorbě jako nevládní expert podílel. Podle něj při její tvorbě převládly zájmy ministerstev nad radami odborníků. „Důsledkem je, že PES brzdí nedostatečně a systém nás bude házet zpět na vyšší stupně,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

Test návštěvníka v domově seniorů
Epidemie znovu nabírá na síle. Rizikové skóre PES vystoupalo do čtvrtého stupně

Další chyby podle něj nastaly v načasování přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň opatření. Oproti domluveným pravidlům prý vláda rozvolnění uspíšila. „Nevzala dostatečně v potaz fakt, že několik krajů se v době jejího rozhodnutí potýkalo v blízkosti hranice mezi čtvrtým a pátým stupněm rizika,“ konstatoval s tím, že se proti plánu také nepodařilo rozjet antigenní testy ve firmách.

Podle Steinera hrozí, že se situace zhorší až do kritického pátého stupně opatření. Vláda tak bude buď muset utáhnout šrouby, nebo systém PES degraduje.