Podle údajů ministerstva zdravotnictví se sice zvýšil počet nakažených koronavirem, kteří jsou v nemocnici, nicméně těch, kteří jsou ve vážném stavu, ubylo. V neděli jich bylo sedm, v pondělí pět.

Podle odborníků se v Česku nyní šíří hlavně varianta koronaviru delta, dříve zvaná indická. Britská varianta, která se v zemi začala objevovat počátkem roku, aktuálně tvoří podle expertů asi desetinu případů. 

Antigenní testování na covid.
PŘEHLEDNĚ: Končí testování zadarmo. Podívejte se, jak to bude od září

Novým typem koronaviru se v Česku od začátku epidemie loni v březnu prokazatelně nakazilo přes 1,67 milionu lidí. Většina se vyléčila, 30 341 lidí zemřelo. Od začátku července ministerstvo eviduje zatím osm případů úmrtí lidí s prokázaným covidem, ve stejném červnovém období to bylo šest desítek případů.

Nejhorší situace ohledně šíření nákazy je nadále v Praze, kde za uplynulý týden připadá na sto tisíc obyvatel 41 nakažených. V porovnání s předchozími dvěma dny se tento údaj ale mírně snížil. Nejlepší situace je v Olomouckém, Jihomoravském, Karlovarském a Zlínském kraji, kde je incidence šest.

Očkování v Česku

Jedinou účinnou prevencí proti koronaviru je podle odborníků očkování, s ohledem na to by měla být podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve všech krajských městech očkovací centra bez nutnosti objednání. Počet podaných dávek vakcíny proti koronaviru od začátku očkování na konci loňského roku překročil 9,6 milionu a 4,3 milionu lidí v Česku má ukončené očkování. V pondělí zdravotníci dali 85 633 injekcí s vakcínou, zhruba o 8600 méně než o týden dříve.

Odběry pro testy na koronavirus. Ilustrační snímek
Za neděli přibylo 116 nově nakažených. Reprodukční číslo kleslo pod jedničku

Proti minulému pondělí se i méně testovalo. Laboratoře provedly toto pondělí na 102 tisíc testů, o týden dřív jich bylo přes 114 tisíc. Podíl pozitivních vzorků u preventivních testů od této doby mírně klesl na 0,09 procenta. V případě diagnostických testů, které podstupují mimo jiné lidé vykazující příznaky, naopak vzrostl na 1,6 procenta z 1,25 procenta minulé pondělí. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl pozitivních v pondělí zhruba 0,4 procenta, o týden dříve 0,3 procenta.