„Avizovaným hackerským útokům jsme odolali. Zaznamenali jsme zvýšenou aktivitu scanování sítě z avizovaných IP adres a měli jsme na doporučení všechny systémy nadstandardně zálohované,“ sdělil Deníku mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. „Fungujeme toho času bez omezení,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Vláda posvětila plán uvolňování opatření. Schválila také navýšení ošetřovného

Terčem kybernetického útoku se v noci na pátek stala také Fakultní nemocnice Ostrava, kde hackeři napadli jeden z jejích serverů. I v tomto případě se podařilo kybernetický útok odrazit.

„Kybernetickou bezpečnost bereme velmi vážně, protože ta hrozba je vážná,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Situace je zatím podle Vojtěcha klidná, neboť se útoky podařilo zastavit. „Nemocnice jsou v pohotovosti, jsme v kontaktu s policií a Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost,“ doplnil.

Koronavirus v číslech

V českých nemocnicích je v současné době hospitalizováno 407 pacientů s nemocí covid-19. Na jednotkách intenzivní péče zůstává 82 nakažených, u kterých se objevil vážný průběh choroby. Do domácího ošetřování bylo propuštěno 394 lidí.

Podobně jako ve středu otestovaly české laboratoře i ve čtvrtek více než 8300 vzorků, pouze u 132 z nich se však nákaza koronavirem potvrdila. Podíl 1,59 procenta pozitivních vzorků ze všech testovaných v daném dni je druhým nejnižším od vypuknutí epidemie v Česku.

Ministryně financí Alena Schillerová
OSVČ dostanou od května příspěvek 500 korun denně, oznámila Schillerová

Nejvíce nakažených evidují hygienici v Praze (1537), Středočeském kraji (798) a Moravskoslezském kraji (782). Nejméně pacientů s koronavirem naopak testy odhalily v Jihočeském kraji (159) a v kraji Vysočina (163).