Romana Ljubasová, jednatelka firmy Inca Collagen

Řada z nás si pod pojmem kolagen vybaví jen kloubní výživu. Má i jiné léčivé účinky?
Kolagen hraje v pohybovém aparátu zásadní roli, je stavebním kamenem celého našeho těla. Spojuje kolagenovými vlákny uvnitř těla téměř vše.

Výrobci těchto přípravků zdůrazňují jednou čistotu, podruhé vstřebatelnost, potřetí třeba živočišný druh, z něhož příslušný kolagen pochází. Má to nějaký vliv na účinnost?
Kolagen je bílkovina, pokud je tedy vyráběn z teplokrevných živočichů, jako jsou kráva, prase či drůbež, je při výrobě naprosto nevyhnutelná tepelná denaturace. Musí se, laicky řečeno, uvařit. Ani z legislativního hlediska není dovoleno tento proces obejít. Studenokrevný živočich, například ryba, je proto ideálnější. Hlídají se jen hodnoty těžkých kovů. Je-li tedy použita ryba, může se šetrnou hydrolýzou získat tzv. živý bioaktivní kolagen. Pokud je vyroben tímto správným způsobem, bude kvalitním potravinovým doplňkem pro kohokoli z nás.

Lékárna - Ilustrační foto
Připravte se na fronty kvůli eReceptu, varují lékárníci

Dá se kolagen v případě kloubní výživy nahradit něčím jiným, třeba levnější živočišnou želatinou nebo chrupavkou?
Myslím, že se dá nahradit jen zdravým přístupem k životu. Žádná želatina, vývar a tatarák nám kolagen nedoplní. Ovšem naše babičky a prababičky žádné potravinové doplňky v lékárnách nenakupovaly. Pracovaly venku, jedly regionální potraviny, pily vodu a vyprávěly pohádky. Někdy je základem dlouhověkosti zdravý selský rozum.

Platí i zde, že s cenou roste výkon? Je dražší kolagen pro naše tělo lepší?
Cena a hodnota jsou dva různé pojmy. Někdy vám přípravek chutná, je v akci a voní po jahodách, vaše mysl i peněženka jsou spokojené. Jindy investujeme vyšší částku a chuť není lákavá. Pokud ale zaznamenáte lepší vlasy, nehty, pokožku i pohyb, budete ho s důvěrou a pravidelně užívat.

Existují doporučené denní dávky kolagenu, nebo platí, že čím více, tím lépe? Dá se vůbec „překolagenovat“?
Existují denní dávky, výrobce je musí udávat. Bílkovinou se asi nelze předávkovat. Vyvážená dávka pro kolagen vyrobený z mořských ryb bez chemie a barviv je 3000 mg. Důležité je ale pravidelné užívání, na začátku denně, později obden a při dlouhodobém užívání třeba jen 2–3x týdně.

Ilustrační foto
Češi propadli turistické chůzi. Tuk při ní mizí i při menším výkonu

Eva Sojková, zakladatelka poradenského kolagenového centra Wellness klubu Nezestárni.CZ

Řada z nás si pod pojmem kolagen vybaví jen kloubní výživu. Má i jiné léčivé účinky?
Zazní-li slovo kolagen, téměř každý si ho spojí s klouby nebo s pletí. Je totiž oblíbeným doplňkem stravy, který se stará o pružnost, pevnost a strukturu tkání, jako jsou kosti, vazy, šlachy, chrupavky i kůže. Jde o bílkovinu vyskytující se ve všech pojivových tkáních a organismus je schopen ji vytvářet. Produkce kolagenu ale s přibývajícím věkem klesá, a proto je třeba ho tělu dodávat. Vždyť množství systémového kolagenu v těle nám ovlivňuje nejen délku a kvalitu života, ale vypovídá i o našem biologickém věku. Proto bychom neměli vidět kolagen pouze jako přípravek chránící tvář před vráskami, ale vnímat ho ve všech souvislostech.

Na trhu existuje mnoho kolagenových přípravků. Je tedy jedno, po jakém sáhneme?
Na trhu s kosmetikou a doplňky stravy se s kolagenem roztrhl pytel, objevuje se v nejrůznějších podobách. Někdy je i pro odborníky, lékaře či lékárníky, velmi těžké se v té záplavě orientovat, protože i oni mají ze všech protichůdných informací na internetu v hlavě dokonalý zmatek. Jak si pak v tom všem má vybrat běžný klient? Vyznat se v kolagenech a nepodlehnout reklamě není jednoduché. Jsou mezi nimi významné rozdíly, liší se technologií výroby i použitými surovinami. Typickým příkladem toho, že není kolagen jako kolagen, je hydrolyzovaný kolagen a hydrát kolagenu.

Počátky revmatoidní artritidy se projevují bolestí a otokem kloubů, nejčastěji kolenních a těch u prstů a ruky. Onemocnět ale mohou skoro všechny klouby v těle
Statisíce Čechů trápí problémy s klouby. Pomoci si ale lze i vlastními silami

Pro mě jako laika jsou oba pojmy téměř identické. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Hydrolyzované kolageny jsou hovězí, vepřové, drůbeží, koňské nebo rybí (mořské i sladkovodní z volných lovišť). Vyrábí se z levnějších surovin vznikajících při opracování masa (šlachy, kosti, chrupavky, kůže, pařáty, kopyta, žábry, šupiny, ploutve, hlavy). Hydrát kolagenu se získává z ručně opracovaných kůží tolstolobiků pocházejících z přísně kontrolovaných rybích eko farem krmených nízkotučnou a vegetariánskou stravou. Ta je zárukou absence těžkých kovů, o kterých se v souvislosti s mořskými i sladkovodními rybami stále častěji mluví.

Co je tedy posledním hitem?
Podle mě to je živý kolagen nové generace – nativní hydrát kolagenu, který vznikl po 14letém výzkumu. Je téměř identický s lidským kolagenem, tělo ho přijímá jako látku sobě vlastní. Dokáže obnovit potřebné množství v těle, podporuje regeneraci a tvorbu vlastního kolagenu v tkáních. Pochází z čistého lůna přírody a je tak čistý, jak nejčistší kolagen může být.