Zhruba 12 200 lidí se už z nákazy vyléčilo, což jsou více než dvě třetiny z těch, u kterých byla nemoc od začátku epidemie potvrzena. Zemřelo doposud 389 lidí s covidem-19, z toho jeden člověk ve středu a jeden zatím dnes. Pro vývoj epidemie je ale podle odborníků klíčové, že se výrazně nemění počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. V nemocnicích se s koronavirem podle posledních údajů léčilo 119 pacientů, z toho 17 bylo v těžkém stavu.

Kontroly v ukrajinském Kyjevě
Omezení pro cestovatele. Ukrajina kvůli covidu zařadila Česko do červené zóny

V poslední době stoupl počet nakažených o přibližně tisícovku za pouhých pět dní. Je to podobné tempo jako na jaře v době, kdy v zemi platil nouzový stav a omezení volného pohybu, podnikání a každodenních aktivit. Po zrušení plošných opatření se nyní zpřísněná pravidla, například pro nošení roušek či konání hromadných akcí, zavádějí jen v místech lokálních ohnisek nákazy.

Po víkendovém zpomalení denního nárůstu nakažených od pondělí znovu přibývají denně více než dvě stovky případů. V pondělí bylo potvrzeno 209 případů covidu-19 a v úterý 289, což byl nejvyšší denní přírůstek od konce června. Ve středu nárůst nakažených oproti úterku zpomalil. Stoupl však mírně podíl nově potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů, a to z úterních 3,55 procenta na 3,67 procenta. Počet testů totiž klesl z více než 8000 v úterý na středečních 6575.

Volby, urna - ilustrační foto
Volby v karanténě? Hlasování bude možné třemi způsoby, rozhodli poslanci

Nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100 tisíc obyvatel téměř 80 nových případů covidu-19 za posledních sedm dní. Karvinsko registruje za uplynulý týden zhruba 24 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, podobně jako Prachaticko. Na území Prahy je evidována za uplynulý týden asi 23 případů na 100 tisíc obyvatel. Žádné nové případy za posledních sedm dní nezaznamenaly jen okresy Rokycany, Děčín a Jeseník.