Rachejtle působí požáry a zranění

ANO Každoročně na Silvestra vyjíždějí záchranáři k úrazům způsobeným dělbuchy a petardami. Často jsou to popáleniny nebo poškození rukou. Hasiči hasí požáry mezí, stromů a keřů, občas špatně vystřelená rachejtle zapálí i byt. Každoročně se se zraní desítky lidí, lékaři ošetřují i popáleniny třetího stupně.

NE Vzhledem k tomu, kolik je vypáleno soukromých ohňostrojů, je počet úrazů naprosto zanedbatelný. Například v Praze před rokem lékaři ošetřili jen několik lidí. Ani požáry nepůsobí větší škody. Lidé se častěji zraní v kuchyni nebo při práci v dílně. Kdybychom kvůli minimálnímu riziku měli lidem zakazovat zábavu, zakažme už rovnou všechno.

Novoroční ohňostroj v havajském Honolulu
Svět uvítal příchod nového roku. Kolečko oslav zakončila Americká Samoa

Pyrotechnika může být nebezpečná

ANO Podle zákona se smí na stáncích prodávat jen nejjednodušší pyrotechnika. Toto pravidlo je často porušováno. Zejména u hranic, kde nakupují němečtí či rakouští zákazníci, lze koupit nebezpečné věci. Německé úřady už vydaly varování před českou a polskou pyrotechnikou. Při namátkových kontrolách zjišťují, zda si řidiči nevezou pyrotechniku z Česka

NE Každý člověk je soudný. Nikdo si přeci nebude vybírat zboží, které mu může způsobit úraz. Když už nakupuje v tržnici, prozkoumá vzhled výrobku, přečte si údaje na obalu. Pyrotechnika ze stánků může být skutečně nebezpečnější, ale vážné úrazy nepůsobí. Drtivá většina lidí však nakupuje v kamenných prodejnách se zárukou, byť to stojí o pár korun víc.

Ohňostroje odpalují opilci a děti

ANO Dětem obyčejně nesvěřujeme ani méně nebezpečné věci. Na Silvestra ale ztrácíme kontrolu. Přes výslovný zákaz odpalují pyrotechniku děti, ať už se svolením, či bez svolení rodičů. Nejen děti, ale i těžce opilí lidé. Ti ztrácejí zábrany i pud sebezáchovy. Mohou mířit na druhé a rozhodně nebudou respektovat návod.

NE Rodiče se starají o své děti i poslední den v roce. Pokud jsou nějaké děti bez dozoru, může se jim bohužel cokoli přihodit i jindy. Nevázané veselí a alkohol patří k silvestru. Případů, kdy opilci ohrožují sebe sama či své okolí, je vždy jen několik. Nijak se to neliší od jiných dnů, kdy pijani například krájí maso.

Předvánoční nákupní horečka v obchodech v Hradci Králové.
ČERNÁ A BÍLÁ: Má být o svátcích zavřeno?

Výbuchy frustrují zvířata

ANO Každý ví o psech a kočkách často vystrašených k šílenství. Domácí zvířata hledají útočiště pod peřinou, chovatelé jim kupují špunty do uší. Podle odborníků zažívají domácí zvířata těžké trauma. Organizace Svoboda zvířat však upozorňuje na to, že škody se netýkají jen „mazlíčků“. Hluk a podivné úkazy na obloze frustrují a děsí i divoká zvířata.

NE Děláme pro domácí zvířata až až. Rozmazlování mnohdy dosáhlo obludných rozměrů, kdy se ke zvířátkům chováme líp než ke členům rodiny. Vzdávat se slavnostního vítání Nového roku by v této souvislosti bylo bláhové. Navíc nikde nejsou zaznamenána hromadná úmrtí pejsků a kočiček. A zděšení divoké zvěře žije jen v hlavách fanatických ochránců.

A jak to vidíte vy? Napište nám do Deníku váš názor. Pište na mail: nazory@denik.cz.

Ilustrační foto
ČERNÁ A BÍLÁ: Smí hospodský vykázat děti?