Tomáš Zavřel, dvacetiletý mladík z Jihlavy, který je obviněn z brutální vraždy patnáctileté Petry z Dudína na Jihlavsku, poslal rodině z vazby omluvný dopis. Odhodlal se k tomu po čtyřech měsících od dopadení. „Trvalo mi moc dlouho, než jsem byl schopen vám napsat tento dopis. Stále nechápu, jak se to mohlo stát. Moc svého činu lituji," napsal v úvodu dopisu Tomáš Zavřel.

Zavřel poslal dopis nejprve svému obhájci Zdeňku Kratochvílovi. „Dopis jsem odeslal ve čtvrtek," potvrdil informaci Zdeněk Kratochvíl. Rodina měla omluvný dopis ve schránce už v pátek. „Právě jsem si dopis přečetla. Co na to mám říct? To se odpustit nedá," svěřila se v pátek odpoledne matka zavražděné Petry.

Svůj život bych vyměnil za její

Zavřel se v dopise za svůj čin omlouvá a vlastně se i přiznává. „Nevím, kde se to ve mně vzalo, ale vím, že mě to bude trápit, až do konce mého života. Kdyby existovala možnost vrátit čas, nebo vyměnit můj život za Petry, tak bych to bez jakéhokoli přemýšlení udělal. Mít tu možnost, tak bych se vzdal svého života, aby Petra mohla být opět s vámi. Strašně moc mně to mrzí a lituji toho," napsal do Dudína rodině Zavřel.

Obviněný mladík v dopise nežádá o odpuštění. Jeho slova jsou plná omluv a lítosti. „Věřím, že tuto lítost myslí upřímně, ale co je to po tom všem platné?" zamyslela se matka Petry. „Vím, že tento čin je neodpustitelný, ale pokud by se někdy do budoucna vyskytla přeci jen, byť malá možnost, jak tento můj zlý čin odčinit, věřte, že pro to udělám úplně vše, co bych jen mohl. Do smrti toho budu litovat. Těžce se mi s tím žije a špatně to snáším," napsal také Tomáš Zavřel.

Matka dívky v pátek Deníku řekla, že to byl vůbec první omluvný dopis od obviněných mladíků, který četla. „Dostali jsme nějaký dopis od rodiny Jakuba Doležala, ale ten jsem nečetla," uvedla matka.

Jakub Doležal podle obvinění vražednému řádění obou mladíků přihlížel a dívce nijak nepomohl. Naopak pomáhal svým kamarádům při odklízení mrtvého těla.

Matka Petry si v pátek nevzpomněla ani na to, jestli viděla dopis od matky Michala Kisiova, druhého obviněného z vraždy Petry. Dopis tehdy rodině osobně předal bývalý právník Michala Kisiova.

Dopis od Tomáše Zavřela je zřejmě prvním omluvným dopisem, který napsal přímo jeden z obviněných, a vyjádřil rodině osobní soustrast.

Za Kisiova totiž napsala dopis matka. Jeho obsahem nejsou omluvná slova jejího syna, ale spíše lítost matky nad vlastní vzniklou situací.

Co se píše v dopise od rodiny Jakuba Doležala, není známo. V médiích Jakubova matka pouze prohlásila, že je jí líto celé rodiny zavražděné Petry, protože si dokáže představit, jak strašně musí trpět, ale vzápětí dodala, že musí trvat na tom, že Jakub Petře neublížil.