„Šlo o otce se synem. Oba dostali podmínku. Rozhodnutí je pravomocné,“ konstatoval soudce Jiří Zach. Šestapadesátiletý Chu Van Duc odešel s trestem na sedmnáct měsíců s podmíněným odkladem na dvacet měsíců. Jeho třicetiletý syn Chu Thanh Cöng dostal šestnáct měsíců. Sekat dobrotu pak bude muset osmnáct měsíců.

Pro soud v Pelhřimově to byl teprve druhý případ, kdy se musel v souvislosti s koronavirovou pandemií zabývat trestnými činy šíření nakažlivé nemoci. V druhém případě šlo o dívku, která utekla z výchovného ústavu, přestože byla pozitivní na covid.

Sedmnáctiletou dívku s kojencem hledají kriminalisté.
Pátrání: matka s kojencem odešla ze střediska v Černovicích a už se nevrátila

Loni byl jako první na Vysočině za šíření covid-19 odsouzen známý výtržník Petr Špak z Jihlavy. Špak vědomě porušil karanténu, když odešel z ubytovny a toulal se po městě. Soud ho nakonec poslal do vězení na tři roky.

Letos v červenci pak byl odsouzen invalidní důchodce Luděk R. z Jihlavska. Na počátku dubna odpoledne si potřeboval dojet pro barvy do obchodu, a během jízdy způsobil v ulici Smrčenská v Jihlavě dopravní nehodu. Tak se přišlo na to, že měl být kvůli pozitivnímu testu jeho i příbuzných v karanténě.

Za zločin šíření nakažlivé nemoci v době nouzového stavu mu hrozil trest od dvou do osmi let. Nakonec odešel s trestem na dva roky s podmíněným odkladem na jeden rok.