Celkem sedmnáct let vězení rozdal v pátek Krajský soud v Brně dvěma obchodníkům s drogami ze Žďárska. David Bureš a Jiří Klement z Velkého Meziříčí zinkasovali miliony za kšeftování s pervitinem a marihuanou. Vyhlášení rozsudku provázely slzy a pláč mezi kamarády a známými, kteří vše sledovali přímo v soudní síni.

Žalobce Jan Fichtner je s rozsudkem spokojený. „Obžalovaný Bureš byl odsouzen na devět let, spoluobžalovaný Klement dostal osm let,“ konstatoval. „Přestože jsem v závěrečné řeči navrhoval deset let, jsem přesvědčený, že soud vzhledem k rozsahu a závažnosti trestné činnosti zvolil přiměřený trest,“ dodal Fichtner. Případné odvolání ještě zváží.

Drogy a boj proti nim. Ilustrační foto.
Případ drogového doupěte v Meziříčí: rozsudek padne za týden

Bureš dostal navíc ještě peněžitý trest 300 tisíc korun. Státu pak propadly všechny věci a peníze, které se policii podařilo Burešovi na jeho účtech i v hotovosti zajistit. Rozsudek není pravomocný. Všechny strany si nechaly lhůtu na rozmyšlenou. Pokud padne odvolání, bude se ještě kauzou zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Obhájce Bureše u rozsudku nebyl. „Neměl jsem tedy možnost slyšet jeho odůvodnění. S klientem jsem o tom nemluvil, proto se k tomu nemohu vyjadřovat,“ uvedl pro Deník obhájce Miloš Jirman ze Žďáru nad Sázavou. Podle jeho názoru však měla být použita mírnější právní kvalifikace.

Devět let pro Bureše ale není zřejmě konečných. Soud ve Žďáře mu ještě může přidat dalších dva a půl roku, protože byl v podmínce. Celkem by tak ve vězení mohl strávit jedenáct a půl roku.

Chtěl ujet policii

Sedmadvacetiletý Bureš si podle žalobce založil kancelář v centru Velkého Meziříčí, odkud drogy prodával. Podle obžaloby nakupoval marihuanu nejméně od května 2018 a pervitin od ledna 2020 až do svého zadržení v červenci 2021. Marihuanu pravidelně odebíral hlavně od Tomáše Nechyby. Scházeli se na autobusové zastávce ve Věžné nebo v Dolní Rožínce u zdravotního střediska či v Moravci. Nakoupit měl asi patnáct kilogramů marihuany. Vydělat si na tom měl asi 1,5 milionu korun. Nejméně jeden kilogram pervitinu pak měl od neznámého zdroje z Ostravy i jiných míst republiky. Výdělek měl činit asi dva miliony korun.

Bureše kriminalisté zadrželi loni 28. července u Velkého Meziříčí, když se s přítelkyní autem vracel z Ostravy. Policisté museli použít služební zbraň, protože se Bureš nehodlal vzdát a chtěl ujet. Údajně netušil, že jde o policisty. Důvod byl ale nasnadě, převážel třicet gramů pervitinu. Žalobce upozornil, že policisté vystřelili, až když se snažil obžalovaný na policistu najet. Ve správním řízení se ale nepodařilo prokázat, že by Bureš na policisty autem najížděl.

Ilustrační foto.
Drogové doupě v Meziříčí zásoboval dědic milionového majetku

Bureš se dříve živil jako prodejce elektroniky. Žalobce Fichtner si ale v závěrečné řeči neodpustil rýpnutí, že z jeho pohledu to byla jen zástěrka na praní špinavých peněz.

Nechyba, který Bureše zásoboval marihuanou, je stíhán samostatně. V jeho případě byla pro vyšetřovatele záhada, proč se vůbec do riskantního podnikání pouštěl, když zdědil milionový majetek.