Mezi otravami, kterými se již začali zabývat třebíčští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality, je také případ od Mohelna. Na poli ve vzdálenosti asi třiceti metrů od hranice národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step se v neděli 19. března našla dvě uhynulá káňata lesní. Ani ne o měsíc později byl otráven další dravec, tentokrát moták pochop v katastru Starče na Třebíčsku. O dva dny později ležel blízko rybníka Stejskal u hlavního silničního tahu mezi Studencem a Náměští nad Oslavou mrtvý orel mořský.

Nejde o první případy otrav orlů v okolí Náměště. Jen loni travič sprovodil ze světa nejméně jednoho dospělého jedince a také mláďata na hnízdě.

„Nejhorší na tom je, že lidé, kteří toto dělají, chodí mezi námi," poznamenal k otravám ornitolog a předseda organizace Náměšťské rybníky Českého svazu ochránců přírody Vojtěch Mrlík.

Karbofuran opět zabíjel. Travič má na svědomí dalšího orla mořského.
Karbofuran opět zabíjel. Travič má na svědomí dalšího orla mořského

Na přelomu března a dubna také policisté přijali oznámení o nálezu dvanácti uhynulých prasat v korytě řeky Jihlavy u Bransouz, které leží na železniční trati mezi Jihlavou a Třebíčí.
Minimálně u otráveného orla mořského se podařilo prokázat, že zahynul po pozření jedovatého karbofuranu. Jde o látku smrtelně nebezpečnou i pro člověka.

„Policisté věnují případům maximální pozornost i úsilí a po pachateli nebo pachatelích intenzivně pátrají. Pomoci při objasnění této trestné činnosti může i veřejnost," řekla jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Případní svědci mohou telefonovat i na tísňovou linku 158. „Pokládání otrávených návnad v přírodě je zakázané. Otrava nenastává jen u živočicha, který ji přímo pozře, ale také u dalšího zvířete, které pozře otráveného živočicha," upozornila Jana Kroutilová.

Policie stále hledá toho, kdo způsobil jedno z největších poškození lesa na Vysočině v posledních letech. K nařezání asi šesti set kusů borovic a smrků u Horních Vilémovic na Třebíčsku se někdo odhodlal před třemi lety.
Z lesů se ztrácí dřevo, zloději unikají

Před lety bylo několik psů otráveno u Třebíče, Starče a Mastníka na Třebíčsku. Žádného pachatele se však dopadnout nepodařilo.

Traviči by při prokázání viny hrozily až tři roky vězení. Policie už zahájila trestní řízení pro podezření z týrání zvířat spáchaného zvlášť trýznivým způsobem s následkem smrti zvířete.