Nebezpečná hra pochází z Ruska a stát se její součástí je pro děti až zákeřně snadné… Zaregistrují se na sociální síti, kde je jim „přidělen“ člověk, který si říká kurátor. Ten jim pak dává různé úkoly typu říznout se žiletkou do zápěstí, sledovat hororová videa nebo vyřezat si do ruky velrybu. Vše končí nejděsivějším úkolem. Tím je spáchání sebevraždy!

Člověk, který stojí za anonymními zprávami, spoléhá především na dětskou zvědavost a naivitu. „Myslím si, že je hloupost hrát Modrou velrybu, ale spolužačka to chtěla vyzkoušet. Kurátora kontaktovala přes Facebook,“ popsala jedenáctiletá Karolínka, která navštěvuje počáteckou základní školu.

Neznámý muž pak dívce posílal různé úkoly. „Vím, že se například řezala do rukou,“ pověděla malá školačka. Kurátor měl dívku kontaktovat i na skupinovém chatu na Facebooku, takže je možné, že obětí může být více.

bourání mostu u Koberovic
Most nad dálnicí u Koberovic zmizel přes noc

Když chtěla dívčina spolužačka vše ukončit, kurátor ji začal vydírat. „Psal jí, že jestli neudělá, co jí dal za úkol, vyvraždí její rodinu. Tvrdil, že si dokáže zjistit její adresu,“ zavzpomínala na děsivý zážitek Karolína.

Pro mnoho lidí je ale tato hra stále neznámá. „O Modré velrybě jsem nikdy předtím neslyšela, dozvěděla jsem se to až od dcery. Označila bych ji za hyenismus, protože akorát straší nevinné děti,“ rozhořčila se Karolínina maminka Štěpánka.

Ta vše nahlásila na policii. „Mohu potvrdit, že v současné době projednáváme jeden případ spojený s údajnou kauzou Modrá velryba. Provádíme šetření, ale bližší informace bohužel nemohu sdělit, protože se jedná o osobu mladší patnácti let,“ potvrdila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina. Ilustrační foto.
Záchranáři vyjíždí čím dál častěji. Každých 12 minut

Rodiče se o své potomky bojí. „Máme o děti strašný strach. Vím, že se všechno nedá úplně uhlídat, ale snažíme se s manželem nyní dceru více kontrolovat,“ sdělila Štěpánka s tím, že dceru poučili o riziku a upozornili ji, aby hlavně na podobné zprávy nereagovala.

JANA KUDRHALTOVÁ