Na podezřelé zákazníky byli ihned upozorněni policisté. Koubský i Šivak museli být překvapeni rychlostí, s jakou skončili na policejní stanici. Policisté si totiž pro ně přijeli rovnou na místo činu. Šestadvacetiletý Koubský a pětatřicetiletý Šivak byli nakonec obviněni z podvodu ve stádiu pokusu, protože se jim nakonec nepodařilo získat žádné zboží.

Ve středu kvůli tomu museli své jednání vysvětlovat u Okresního soudu v Jihlavě. Šivak byl do soudní síně předveden vězeňskou stráží, protože si odpykává nepodmíněný několikaměsíční trest za jinou majetkovou trestnou činnost.

Zápas 3. kola MOL Cup Jihlava – Sokolov.
Pohárová povinnost splněna: Jihlava jde dál přes druholigový Sokolov

„Dopustil jsem se toho vědomě. Tehdy jsem byl pod vlivem drog. Udělali jsme to, protože jsme potřebovali peníze na drogy,“ přiznal se u soudu David Koubský, který v současné době pobývá v terapeutické komunitě pro drogově závislé.

Cizí občanský průkaz, který byl na úřadech ohlášen jako odcizený, získal Koubský od známého na ubytovně v Jihlavě, kde v té době bydlel.

Obžalovaný Šivak odmítl u soudu vypovídat. Do policejního protokolu uvedl, že se s Koubským znal asi čtrnáct dní. Tehdy kývl na to, že se společně pokusí získat na cizí doklad zboží, které by mohli následně prodat a utržit tak peníze na opatření drog.

„V obchodě nám ale řekli, že potřebujeme dva doklady. Koubský pak přes známého skutečně sehnal In kartu Českých drah na stejné jméno, jaké bylo na občanském průkazu. S oběma doklady jsme se vydali do obchodu,“ popsal kriminalistům Šivak. Ten nakonec, i vzhledem k předchozí trestné činnosti, dostal od soudu souhrnný nepodmíněný trest na sedmadvacet měsíců do věznice s dozorem.

Ilustrační foto.
Pronásledoval svou bývalou přítelkyni

David Koubský, který byl v minulosti soudně trestán za řízení pod vlivem návykových látek, odešel ve středu od soudu s trestem na šest měsíců s podmínkou na dva roky. Rozsudek je pravomocný. Státní zástupce i obžalovaní se vzdali práva na odvolání.