Definitivně o tom rozhodl Krajský soud v Hradci Králové pobočka Pardubice 11. září. Soud totiž zamítl odvolání okresní státní zástupkyně Zdeňky Tománkové proti osvobozujícímu rozsudku Okresního soudu v Havlíčkově Brodě z letošního března.

„V případě obžalovaných manželů se odvolací soud ztotožnil s názorem soudu nižšího stupně a odvolání státní zástupkyně bylo v jejich případě zamítnuto jako nedůvodné,“ informoval pro Deník mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

V případě manželů je osvobozující rozsudek pravomocný. Státní zástupkyně má ještě možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Společně s manžely stanul před soudem i kominík Jiří Schrek z Jihlavy. Jemu obžaloba kladla za vinu, že jako revizní technik při poslední revizi dva měsíce před událostí špatně zkontrolovat komín a průchodnost spalinových cest. Celou revizi podle obžaloby provedl nedbale a nedostatečně. Havlíčkobrodská soudkyně Hana Doubková v březnovém rozsudku zprostila viny i kominíka.

Josef Spour před mikrofony novinářů.
Pád mostu ve Vilémově: Soud poslal do vězení stavbyvedoucího

„Nebylo prokázáno, že by se obžalovaní dopustili trestného jednání, které jim bylo kladeno za vinu,“ uvedla tehdy na adresu všech obviněných soudkyně.

Jenže odvolací soud v Pardubicích byl v případě Schreka jiného názoru.

„Soud osvobozující rozsudek zrušil a rozhodl o vrácení věci okresnímu soudu k novému projednání,“ konstatoval Jan Kulhánek. Podrobnosti toho rozhodnutí nejsou známi, ale podle informací Deníku se bude muset soud důkladněji zabývat případnou vinou kominíka a znovu rozhodnout.

„Celé je to pro mne, ale především pro rodinu velmi nepříjemné. Za mne bych chtěl dodat, že jsem přesvědčený, že co se týče údržby kotle, udělal jsem, co bylo třeba,“ uvedl kominík Jiří Schrek pro Deník po březnovém osvobozujícím verdiktu.

Nešťastná událost se stala v bytě manželů v ulici Na Spravedlnosti v Havlíčkově Brodě 9. ledna 2014. Následky úniku neviditelného zabijáka – oxidu uhelnatého – byly tragické.

Noclehárna. Ilustrační foto.
Noclehárna pro bezdomovce bude v Jihlavě i letos. Jako jediná na Vysočině

Syn manželů zemřel na následky otravy po několika dnech v nemocnici.

Přiotrávili se i oba manželé, jejich tehdy šestnáctiletá dcera a tři lékaři rychlé záchranné služby. Všichni museli být ošetřeni v nemocnici. Následné vyšetřování dospělo k názoru, že za tragédii zanedbání údržby plynového kotle a zanedbávání jeho revizí mohou rodiče a kominík.

Jiří Schrek sice u soudu odmítl vypovídat, ale do policejního protokolu jisté pochybení přiznal. Podle něj bylo chybou, že ke kontrole komína a jeho správného tahu nepoužil tahoměr, ale pouze do komína strčil dva prsty.

Rodiče podle obžaloby zanedbávali údržbu kotle dlouhodobě, zejména pak v posledních třech letech, kdy měli nechat kotel zkontrolovat minimálně jednou za rok.

„Kvůli tomu docházelo k postupnému zanášení kotle, nedokonalému spalování a následnému úniku oxidu uhelnatého ve vyšší koncentraci,“ uvedla u soudu státní zástupkyně Zdeňka Tománková.

Manželé ale jakoukoli vinu odmítli. Podle nich nechali dělat revize kotle pravidelně, byť jim k tomu chybí doklady. Iveta Moravcová uvedla, že vždy spoléhali na odborníky, kterým za kontroly plynového kotle platili.

Z návštěvy vojenských a leteckých přidělenců na 22. základně vrtulníkového letectva.
Rus, Američan či Íránec. Vojenští a letečtí přidělenci si prohlédli letiště