Nachytali i řidiče, kteří se snažili mýtný systém oklamat. Tito řidiči kvůli tomu pak dostali dohromady pokuty ve výši 1,8 milionu korun.

„Možnosti, jak se pokusit oklamat mýtný systém, jsou v zásadě dvě. Buď jim dojde v mýtné krabičce, zvané Premid jednotka kredit a jedou bez placení s tím, že je sice zachytí mýtná brána, ale nemusí je chytit celníci. Nebo do krabičky navolí chybný počet náprav. Čím více náprav vozidlo má, tím víc musí zaplatit na poplatcích," popsal Richard Zeman, mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina, jak se někteří řidiči snaží vyhnout placení mýtného.

Celníci z Vysočiny mají pod dohledem téměř stokilometrový úsek dálnice D1 mezi Koberovicemi a Devíti kříži a k tomu ještě čtyřproudý dálniční přivaděč na území Jihlavy.

Celníkům se loni podařilo přistihnout rovněž řidiče pod vlivem omamných a psychotropních látek.

V letošním roce pak řešili kuriózní případ, kdy na dálnici D1 narazili na bulharskou devítimístnou dodávku, v níž cestovalo třiadvacet Rumunů. Celníci jim rozdali celkem patnáct pokut a zakázali jim další jízdu. Dodávku zastavili na odpočívadle ve směru na Prahu na 111. kilometru, kilometr od jihlavského dálničního exitu. Na jednom sedadle pro tři pasažéry, sedělo hned pět lidí. Zadní řada sedaček byla vymontovaná a cestující seděli na podlaze vozu. Cizinci, kteří s největší pravděpodobností mířili za prací do Německa, si museli najít náhradní odvoz.

Vysočinští celníci vybrali v loňském roce na cle téměř 155 milionů korun. Výběrem spotřebních daní pomohli státní kasu naplnit o částku přesahující 194 milionů korun, přičemž tři čtvrtiny této sumy tvoří daň z piva. Významnou část výběru daní tvoří zpracování na vratku ze spotřební daně pro zemědělce. Za takzvanou zelenou naftu bylo loni zemědělcům na Vysočině vyplaceno 147 milionů korun.

Téměř 67 milionů korun vyinkasovali vysočinští celníci za pokuty a poplatky, které vymáhají jiné státní instituce.

„Hlídky v loňském roce na silnicích Vysočiny zkontrolovaly také více než pět tisíc vozidel a zjistily dvě stě čtyřicet přestupků, za což uložily pokuty téměř za 3,3 milionu korun," vyčíslil Richard Zeman.

Hodně aktivní jsou vysočinští celníci v odhalování padělků a napodobenin nejrůznějšího zboží. Při loňských kontrolách objevili 626 kusů padělků, především obuvi, čímž zabránili škodám majitelů práv k ochranným známkám v souhrnu za téměř 1,7 milionu korun.

Bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním pracovalo na Vysočině především na stavbách čtyřiatřicet lidí. U dalších 106 cizinců z členských států Evropské unie jejich zaměstnavatelé nesplnili zákonem stanovenou oznamovací povinnost.