Ten začal před více než pěti lety v květnu 2017 a pro stavbyvedoucího skončil pravomocným odsouzením teprve letos ve čtvrtek 2. června. „Soud prvního stupně provedl podrobné a detailní dokazování, mnohdy až nad jeho rámec,“ konstatoval soudce krajského soudu v Pardubicích Aleš Holík.

Sama havlíčkobrodská soudkyně v jednom z posledních rozsudků zdůvodnila změnu nepodmíněného trestu na podmíněný právě délkou celého řízení. Pro dalších pět obžalovaných v téže kauze bude proces pokračovat i nadále. Policejní vyšetřování trvalo od pádu mostu 4. září 2014. Včetně přípravného řízení se tak kauza táhne už bezmála osm let. Její konec je v nedohlednu.

Výstavba bytového domu. Ilustrační foto
Prohloubení krize. Bytová výstavba na Vysočině zažila propad

Podobný osud má i několik dalších kauz na Vysočině. Tento týden padl vůbec první verdikt v takzvané lichvářské kauze, jedné z největších na Vysočině, spojené se společností LSD Direct a jejími čtyřmi bývalými makléři. Pokud jde o začátek vyšetřování celého případu, tak ten se datuje až do roku 2011. Teprve po šesti letech v roce 2017 se věc dostala k soudu a tento týden po více než pěti letech padl nepravomocný verdikt o vině dvou obžalovaných. Rozsudek zatím nebyl soudem vynesen celý. Chybí ještě jeho odůvodnění a vyjádření stran k případnému odvolání.

„Největší problém u této konkrétní kauzy byl se svědky. Bylo jich mnoho a byl velký problém s jejich předvoláním, protože k soudu opakovaně nechodili. Některé jsme museli vyslýchat přes videokonferenci a v poslední době do toho zasáhl i covid. Kvůli pandemii jsme museli odročovat dvakrát, nebo třikrát,“ poznamenal jihlavský soudce Zdeněk Chalupa.

Tisíce stran

U kauzy spadlého mostu bylo problémem nejen covidové období, ale i rozsáhlost a složitost celého případu. Spis měl několik tisíc stran a mnoho odborných a znaleckých posouzení. „Covid byl samozřejmě problém, ale ne ten největší. Problém jsou samozřejmě svědci, které není jednoduché k hlavnímu líčení vůbec dostat. Přijali jsme určitá opatření a nedávno jsme prošli reorganizací práce. Na hodnocení je ale ještě brzy,“ uvedla předsedkyně jihlavského soudu Martina Chlupáčková.

Nekonečné soudní tahanice se týkají i dalšího případu z Jihlavska. Jde o podezřelou zakázku na měření hluku pro krajské silničáře z let 2009 až 2011. Na bývalého náměstka správy podal trestní oznámení už v roce 2012 tehdejší hejtman Vysočiny Jiří Běhounek a ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. Obvinění padlo po roce a půl vyšetřování v červnu 2013.

2021 – Ruční nakládání plných pivních sudů na náklaďák
Rekordy padají v Pelhřimově přes tři dekády. Podívejte se

První hlavní líčení se konalo v září 2014 a první nepravomocné rozhodnutí soudu padlo v červenci 2016. Naposledy byl obžalovaný náměstek zproštěn viny. Příběh ale nekončí. Krajský soud v Brně odmítl rozhodnutí jihlavského soudu potvrdit a věc znovu vrátil k novému projednání, kde se chystá čtvrté kolo soudního sporu. „Odvolací soud konstatoval, že rozhodnutí jihlavského soudu je mimo jiné nepřezkoumatelné,“ poznamenal obhájce obžalovaného Rostislav Kovář, který podotkl, že se na kauze vystřídalo už pět soudců a délka řízení se neúměrně protahuje.

Konec třebíčského soudce

Nejvyšší správní soud letos v lednu mimo jiné kvůli průtahům zbavil taláru třebíčského soudce Jaroslava Krátkého. Podle rozhodnutí měl na svědomí průtahy až ve 111 případech.

„Vzhledem k množství a délce průtahů nepřicházelo jiné kárné opatření v úvahu. Průtahy trvaly v řádu měsíců a v jednom extrémním případě dokonce rok a čtvrt. Podle zákona měl přitom na jejich vyřízení týdny," uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek.

2021 – Ruční nakládání plných pivních sudů na náklaďák
Rekordy padají v Pelhřimově přes tři dekády. Podívejte se

Některé případy se týkaly závažných trestných činů či žádostí o podmínečné propuštění z vězení.

V současné době si státní zástupci i soudci na Vysočině nejvíce stěžují na problémy s ustanovováním soudních znalců, kterých je extrémně málo, a vypracování posudků trvá i několik měsíců.

Znalců je tak málo, že například na Vysočině si policie odborníky najímá i z druhého konce republiky. Někteří skončili a noví se nehlásí. „Jde o naprosto extrémní situaci. Na Vysočině je takový nedostatek znalců, že musíme oslovovat znalce až z Kroměříže. Lhůty jsou ale až čtyři měsíce,“ důrazně upozorňuje jihlavský státní zástupce Ivo Novák.