Přesto v uplynulém roce policisté vyhlásili o 137 pátrání méně než v roce 2019. „Celkem evidujeme 754 pátrání. Z tohoto počtu se 330 pátrání týkalo dětí s nařízenou ústavní výchovou, v 81 případech se jednalo o pohřešovanou osobu a na 118 osob byl vydán soudem příkaz k zatčení nebo příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Loni se podařilo policistům vypátrat 615 osob,“ vyčíslila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Některé lidi hledají policisté dlouhodobě. „Mezi ty, které jsou v systému nejdéle patří Pavel Vorlický, po kterém bylo pátrání vyhlášeno v dubnu roku 2005. Od ledna 2007 se prozatím neúspěšně pátrá po pohřešované Marii Pajerové z Lipničky nad Sázavou. Od června 2009 zatím marně pátráme po Petru Neumannovi z Vladislavi na Třebíčsku, který byl naposledy viděn v místě bydliště dne 22. června 2009,“ uvedla Čírtková.

Ilustrační foto
Muž z Jihlavska se vloupal do domu. Nadával tam ženě a sebral jí telefon

Kriminalisté se snaží zjistit totožnost neznámého muže. „Jeho tělo nalezl v mělkém hrobě muž 15. října 2019 nedaleko obce Habry na Havlíčkobrodsku. Jde o osobu ve stáří čtyřiatřicet až čtyřicet let. Nalezený byl vysoký 181-185 centimetrů, měl dlouhé černohnědé vlasy a kratší vousy v oblasti brady. Muž měl velmi dobře udržovaný a nákladně ošetřovaný chrup. Z výsledků provedené soudní pitvy jsme zjistili, že muž zemřel násilnou smrtí, na které se podílela další osoba,“ popsala mluvčí.

Pokud policisté najdou pohřešovanou osobu se nemusí oznamovatelé události dozvědět. „ U osob starších osmnácti let je informujeme, že je po nich pátráno, jako po pohřešovaných a sdělujeme kdo učinil na policii oznámení. Dále se tážeme, zda dotyčný souhlasí s tím, abychom oznamovateli sdělili místo současného pobytu, pokud s tím nesouhlasí, nemůžeme informaci oznamovateli sdělit. V takovém případě se dozví pouze to, že pohřešovaného jsme našli a je v pořádku,“ vysvětlila vrchní komisařka obecné kriminality Jana Láterová.

Havarijní pojištění. Ilustrační foto.
Kraj poctivců. Na Vysočině okrádá pojišťovny nejméně lidí z celé republiky

Většina lidí, které policie hledá, je k dohledání na webových stránkách policie. „ Podle jednoduchého vyhledávače lze najít konkrétní osobu. Poznatky k osobám v pátrání lze také zcela anonymně zasílat přímo na kriminální službu a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na adresu: krpj.patrani@pcr.cz,“ připomněla Čírtková.