Čonka má podle soudu na svědomí škodu za více než 1,5 milionu korun. Nejhůř dopadla Čonkova bývalá přítelkyně, která přišla o více než jeden milion korun. Oběti jsou navíc přesvědčené, že Čonka mohl podvést daleko více lidí. Jeho vystupování je podle nich velmi přesvědčivé. Aby dosáhl svého, neštítí se ohánět ani nevyléčitelnými nemocemi. „Aby z lidí vytáhl peníze, tak je schopný jim namluvit, že trpí rakovinou," řekla před soudem jedna z poškozených.

Adamu Čonkovi hrozil trest až osm let. Už v minulosti byl trestán za zpronevěru. Soudkyně Tereza Jedličková nesáhla k nejpřísnějšímu trestu. Přihlédla k tomu, že se Čonka ke všemu přiznal. Nemohla ovšem přehlédnout, že ze svých obětí vymámil vysoké částky, navíc se toho dopouštěl dlouhodobě.

„Vše je to pravda. Peníze jsem použil na domácnost a pro svou potřebu," řekl Čonka u soudu. Netrval ani na osobním výslechu svědků. Pouze mu stačilo, aby soud výpovědi poškozených a svědků přečetl.

MOŽNÁ SE JEŠTĚ ODVOLÁ

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný si pro případné odvolání ponechali čas na rozmyšlenou. Není tedy vyloučené, že se případ může dostat ke krajskému soudu.

Adam Čonka je nezaměstnaný, vydělává si příležitostnými brigádami. Bývalé přítelkyni sliboval společnou budoucnost. Pod záminkou, že koupí stavební parcelu v Plandrech u Jihlavy, z ženy postupně vylákal statisíce korun. Aby vše zamaskoval a podvod oddálil, ukázal přítelkyni smlouvy na nákup pozemku, které byly ale falešné. U soudu vypovídal i starosta obce, který potvrdil, že nikdy žádné smlouvy nepodepsal a jeho podpis na nich je falešný. Další stovky tisíc Čonka z ženy vylákal na rekonstrukci kuchyně.

Dalšího podvodu se dopustil vůči otci bývalé přítelkyně, kterého připravil o auto za půl milionu korun. Auto přepsal na sebe a zastavil ho v jedné z jihlavských zastaváren. Když podvod vyšel najevo, skutečný majitel musel auto ze zástavy vyplatit. Přišlo ho to na půl milionu korun.

Dalších asi dvacet tisíc korun Čonka vylákal od známého, kterému namluvil, že musí po zemřelém otci zaplatit za opravu auta. Nebyla to pravda a podvedenému muži peníze dodnes nevrátil. Čonka u soudu sice předložil účtenku, kterou se snažil dokázat, že poškozenému před časem poslal šestnáct tisíc korun, ale soud mu to neuvěřil. Podle rozsudku má Čonka bývalé přítelkyni a jejímu otci peníze vrátit.