Třicetiletý Hanuš byl dříve odsouzen už šestkrát, z toho třikrát za maření výkonu úředního rozhodnutí a jedenkrát za jízdu pod vlivem návykové látky.

Jihlavský soudce Vladimír Sova kromě trestu rozhodl, že auto Audi A6 allroad, v němž byl letos v lednu Hanuš přistižen, propadne státu. Rozsudek zatím není pravomocný. Hanuš, který na úterní hlavní líčení nepřišel, ještě odvolání zváží. Pokud ho podá, bude se případem zabývat Krajský soud v Brně.

Hanuš byl při řízení přes zákaz přistižen 27. ledna na dálnici D1. Hlídka dálniční policie z Velkého Beranova tehdy začala jeho auto pronásledovat na 145. kilometru ve směru na Prahu po anonymním udání. Anonym policii řekl, v jakém autě Hanuš jede a že je pod vlivem drog.

Posádka hlídkového vozu, která byla poblíž, si auta všimla a začala jej pronásledovat. Když Hanuš hlídku zaregistroval, lehce zrychlil. Nakonec se ale na 122. kilometru rozhodl zastavit na odpočívadle. Policejní hlídka lustrací jeho dokladů zjistila, že má zákaz řízení, a na základě tipu od anonyma ho vyzvala, aby se podrobil tesu na přítomnost drog. Hanuš ale test odmítl.

Státní zástupce nakonec dal souhlas k zabavení auta. Hanuš tak nemohl dál pokračovat svým autem, a musel si sehnat jiný odvoz.

Hanuš tehdy přiznal, že auto řídil a podepsal o tom protokol. U soudu ale nakonec otočil a začal tvrdit, že auto neřídil a k přiznání byl přinucen policisty. Podle jeho výpovědi seděl za volantem jeho kamarád, který z auta před příjezdem hlídky utekl.

Soud musel vyslechnout policisty z dálničního oddělení. Ti ale vyloučili, že by auto řídil někdo jiný nebo že by Hanuše nějak k původní výpovědi nutili.

Soud nakonec obhajobě Hanuše neuvěřil a poslal ho do vězení. Státní zástupce Miroslav Novák navíc předpokládá, že Hanušovi osočování policistů z nátlaku neprojde, a s největší pravděpodobností navrhne, aby byl ještě stíhán pro křivé obvinění. Za to mu může hrozit až dva roky vězení.

Totožnost anonyma, který Hanuše udal, policie podle informací Deníku s největší pravděpodobností zná. Co ho k tomu vedlo, ale zatím není jasné. Hanuše ale musel dobře znát, protože dálniční hlídce uvedl i jméno řidiče. Pravděpodobně šlo o osobní spory.

Hanuše navíc čeká správní řízení za přestupek odmítnutí testu na drogy. Za to mu hrozí pokuta od pětadvaceti do padesáti tisíc korun a přičtení sedmi bodů do karty řidiče. Odmítnutí testu je považováno za jeden z nejzávažnějších přestupků, proto za něj hrozí i zákaz řízení na jeden až dva roky.