Opilá žena poškodila v Třebíči tři policejní auta. Proč to udělala, není jasné. Ženu se podařilo policistům zadržet tentýž den.

Událost se stala v polovině prosince v Sirotčí ulici před budovou Policie ČR. Kvůli značné opilosti, v dechu měla zhruba dvě promile, skončila na záchytce v Jihlavě. „Policisté případ prověřují jako přečin výtržnictví,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podle informací Deníku měla osmatřicetiletá žena auta poškrábat. Škoda podle mluvčí nepřesáhla deset tisíc korun. Kdyby ano, hrozilo by ženě i obvinění z přečinu poškozování cizí věci.

Původně policie informovala, že půjde jen o přestupek. „V mezidobí jsme čin překvalifikovali na výtržnictví. K motivu se nebudeme vyjadřovat,“ sdělila Kroutilová. V případě, že vandalka skončí před soudem, hrozí jí až dva roky vězení.

Ilustrační foto.
Muž v Jaroměřicích si sedl za volant se třemi promile alkoholu

Už loni na podzim jihlavská záchytka zaznamenala větší počet opilých a agresivních žen, než je obvyklé. „Zatímco v průměru tvoří podnapilé ženy deset procent pacientů, měli jsme měsíc, kdy to byla rovná třetina,“ upozornila Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice, pod níž záchytka spadá.

V loňském roce skočilo na záchytce celkem 1276 lidí. Z toho 1080 mužů a 196 žen. Nejmladšímu bylo šestnáct let, nejstaršímu pětaosmdesát. Průměrný věk byl jednačtyřicet let. Opakovaně v Jihlavě střízlivělo 438 lidí. „Nejvyšší naměřenou hodnotou bylo 5,17 promile alkoholu v dechu. Tři lidé měli více než čtyři a půl promile,“ informovala Zachrlová.

Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě má kapacitu jedenáct lůžek. Na směně pracuje pět sester a na telefonu je pět sanitářů.