„Domníváme se, že průběh dokazování před soudy v České republice odporuje zásadám spravedlivého procesu,“ potvrdil Deníku podání žaloby obhájce Tomáš Kaiser.

Žaloba k lidskoprávnímu soudu se týká pouze odsouzení za objednání zapálení zámku, nikoli autobazaru v Humpolci.

„Neznámená to ale, že by se můj klient tímto k něčemu přiznával. Všechna obvinění i nadále odmítá,“ poznamenal obhájce Kaiser.

Vladimír Racek si podle pravomocného rozsudku oba požáry objednal, za což byl původně u Krajského soudu v Táboře odsouzen na dvanáct a půl roku. Vrchní soud mu ale trest zmírnil na devět let. Odvolací soud snížil tresty i vykonavatelům žhářských útoků.

Požár zámku v Horním Maršově.
Hlavní obviněný ve žhářské kauze drží hladovku. Na protest se soudním líčením

Hlavními důkazy proti obžalovanému Rackovi byly především odposlechy z chaty jednoho z obžalovaných, kde se o trestné činnosti hovořilo. Vladimír Racek před soudem jakoukoli vinu rezolutně odmítl. Po celou dobu procesu se především snažil zpochybnit motiv činu. Kvůli procesu držel i protestní hladovku.

Racek a jeho obhájce nyní tvrdí, že soudy své závěry opíraly hlavně o chybný znalecký posudek, který vyčíslil škodu po požáru zámku.

„Podle posudku měl zámek hodnotu sedmnáct milionů korun. Podle našeho závěru byla ale jeho hodnota pouze šest milionů korun, což má i výrazný vliv na právní kvalifikaci a výši trestní sazby,“ upozorňuje Kaiser. Škoda je podle obhájce nadnesená i kvůli tomu, že zámek nemohl ani nelehl popelem celý, protože je z kamene a v zámku nebylo žádné vnitřní vybavení. „Kámen prostě nehoří,“ poznamenal Kaiser.

Ilustrační foto
Zapálili autobazar u Humpolce. Nebezpeční žháři se obrátili na soud s dovoláním

Jak bude s žalobou naloženo, obhájce zatím netuší: „Soud nemá žádné lhůty.“

Zámek v Horním Maršově na Trutnovsku byl zničen v srpnu 2018, autobazar v Rozkoši u Humpolce na Pelhřimovsku, při němž shořelo osm aut, v listopadu 2017. Část obžalovaných měla na svědomí ještě loupež ve Švandově divadle v Praze.

Racek nestál před soudem poprvé. V roce 2011 byl táborským soudem odsouzen k šesti letům vězení za machinace v humpolecké textilce Sukno. Vrchní soud v Praze mu 23. srpna 2012 trest snížil na čtyři a půl roku. Do vězení ale hned nenastoupil. V únoru 2013 byl zatčen v domě své přítelkyně. Z vězení byl propuštěn na podmínku. Ve firmě Sukno pracoval jako prokurista. Racek byl prokuristou i ve firmě Zálesí, která koupila bývalé sklárny v jihlavské části Antonínův Důl. Zámek v Horním Maršově koupil v roce 2018. Zámek dodnes chátrá.