Smutnou zkušenost s nimi má i jednadevadesátiletý pan Josef z malebné vesničky na Humpolecku, kterého Deník včera navštívil. Na Pelhřimovsku je letos zatím poslední obětí podvodníka. Konkrétně muže, který zřejmě využil momentu překvapení a  své drzosti, a dokázal tak během pár minut z důvěřivého důchodce vylákat sedm tisíc korun.

Poškozený senior říká, že podvodníkovi vyhověl, protože se bál, aby mu nic neudělal, ale zároveň přiznává svůj díl viny. Vrata u domu, který se nachází na návsi, jen pár metrů od tamního rybníka, totiž neměl uzamčená, čímž vlastně podvodníkovi nahrál do karet, a ten tak mohl v klidu začít rozehrávat vymyšlený příběh.

„Přišel do dvora a pak hned vešel do kuchyně. Nejdřív po mně chtěl půjčit  dva tisíce na nějakou součástku. Jenže hned požadoval dalších pět tisíc korun," zavzpomínal včera na osudné středeční ráno senior, který sice hůře mluví, ovšem jinak je bystrý a vitální.

Peníze v kabátu

Z kuchyně pak oba dva zamířili do ložnice, kde důchodce z kabátu uloženého ve skříni vyndal sedm tisíc korun. „Původně chtěl deset tisíc korun. Tolik jsem mu nedal. Peníze, které jsem měl v ruce, mi ihned vzal a já ho šel okamžitě vyprovodit. Auto červené barvy měl zaparkované u rybníka, značku nevím, to já nepoznám. Myslím, že v autě nikdo jiný neseděl," hodil hlavou směrem k nedalekému rybníku pan Josef.

Podle něj mohlo být muži, který měl silnější postavu, okolo padesáti let. „Na sobě měl košili a nějaké kalhoty, ale přesně nevím, protože jsem na něj nekoukal. Byl to prostě normální člověk. Chtěl peníze, to víte. Bohudík to dopadlo dobře. Kdybych se bránil, tak to mohlo dopadnout úplně jinak. Člověk nikdy neví. Naletěl jsem, zneužil mě," dodal důchodce, v jehož hlase bylo znát rozčilení, ale i bezmoc.

Na dotaz Deníku, zda se senior poučil, od něj přišla jednoznačná odpověď: „Jsem na sebe naštvaný, neměl jsem mu ty peníze dávat. Už sem nebudu nikoho pouštět, ale teď přes léto je to těžké," dodal pan Josef, který však měl i včera u svého domu dveře neuzamčené.

Příběh pana Josefa není na Pelhřimovsku bohužel první ani poslední. Alarmující je ale fakt, že důchodců, kteří se stali snadnou obětí podvodných praktik, v regionu neustále přibývá.

Letos totiž pelhřimovští policisté prověřují už deset případů okradených seniorů, přičemž loni jich bylo deset za celý rok.

Ostražitost lidí
 je stále na místě

„V roce 2011 jsme řešili dohromady jedenáct případů. Objasňování této trestné činnosti je velmi složité, většinou se jí dopouštějí osoby, které cestují po celém území republiky. Navíc jejich popis bývá většinou nepřesný a jednotlivé popisy pachatelů si bývají velmi podobné," komentovala případy pelhřimovská policejní mluvčí Monika Pátková. „V této souvislosti znovu varujeme před podobnými podvody ze strany neznámých pachatelů. Zejména starší lidé by neměli nikoho cizího pouštět do svých obydlí a neměli by cizím lidem ukazovat, kde mají doma uložené finanční prostředky," upozornila policistka.
Rovněž by si všichni, a to nejen starší lidé, měli dvakrát rozmyslet, koho si pozvou domů. Jedná se zvláště o osoby, jež nabízejí nejrůznější služby nebo výhodné nákupy nejrůznějšího nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci. Je nutné si dát pozor u nabízených služeb, jako je například broušení nožů, a u osob, které nabízejí výkup železa, peří, domácích zvířat.

„Rizikem je pro seniory rovněž uzavírání jakýchkoli smluv, pokud na ně obchodní jednatel spěchá a neumožní jim důkladně se seznámit s podmínkami dané smlouvy," připomněla další z věcí, u které je nutné dbát zvýšené pozornosti, jihlavská policistka Jana Kroutilová.

Zapsat indicie

A pokud už v blízkosti svého bydliště spatříte pohyb podezřelých osob, oznamte to na linku 158. Pokud se stanete obětí zloděje, okamžitě si zapište popis osoby a typ vozidla, jeho registrační značku a  barvu. Při pátrání jsou takovéto indicie velice důležité.