Osmnáctiletému muži z Pelhřimova hrozí za krádeže až dva roky vězení.

Muž používal vždy stejný scénář – během dopoledních hodin vnikl do prostor šaten a začal krást. „Do šaten, které jsou umístěné v nové budově naší školy, přišel jednou mladík v době, kdy tam zrovna nebyly děti," potvrdil ředitel základní školy Krásovy domky Pavel Rafaj.

Na nic nečekal, okamžitě jednal

Mladý muž začal okamžitě bez váhání jednat. Ze skříněk ukradl boty, oblečení a další věci. „Uvedeného skutku se dopustil 12. března v dopoledních hodinách, kdy vstoupil do prostor šaten základní školy a přes visací zámek se vloupal do jedné ze skříněk. 
Z té potom odcizil sportovní boty a bundu v hodnotě jeden tisíc tři sta korun," informovala policejní mluvčí Monika Pátková.

V tomto případě se potvrdilo rčení, že s jídlem roste chuť, protože dotyčný mladík nekradl jen v šatnách jedné školy, ale vydal se i do budovy sousední základní školy. Prošel do šaten a z několika neuzamčených skříněk vzal jeden pár obuvi, rifle, mikinu, mobilní telefon, peněženku s doklady, svazek klíčů 
a další věci. „Vše v celkové hodnotě přes šest tisíc korun," dodala Pátková.

Otevřené školy

Zloděj se do šaten dostal, aniž by vyvinul sebemenší sílu, protože školy se přes den nezamykají. Ale zatímco v tichosti kradl, vše do detailů zaznamenávaly systémy bezpečnostních kamer.

„Záznam jsme předali policistům, kteří na jeho základě pachatele dopadli," uvedl ředitel základní školy Krásovy domky. To na sousední základní škole Komenského až do začátku května kamerový systém neměli. „Kamery naše šatny hlídají od 1. května. Zřídili jsme je kvůli nedávným krádežím i kvůli tomu, že některé děti tam dělaly hlouposti. Jsme rádi, že se podařilo pachatele dopadnout. Našim okradeným dětem se všechny věci vrátily nazpět," informoval ředitel školy Martin Skořepa.

Mladík, který kradl, je podezřelý z přečinu krádeže 
a hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky. Policisté věc řeší ve zkráceném přípravném řízení.