Soud už před časem ve zkráceném řízení uložil Vaňkovi 150 hodin veřejně prospěšných prací za výtržnictví a Kličkovi padesát hodin za pomoc k němu. Proti rozsudku ale podali odvolání, kterým se zabýval úterní soud.

Ve výpovědi se oba mladíci shodli. V polovině března po škole nasedli ke Kličkovi do auta. „Masku jsme měli v kufru, už předtím jsme s ní jezdili po diskotékách a teď jsme to zkusili i v Jihlavě,“ popsal Klička začátek jejich klaunské jízdy městem. Nejprve jen tak projížděli ulicemi. Podle Kličky se s nimi jeden muž vyfotil. Pak zastavili poblíž školy v Seifertově ulici, kam dříve chodil. „V tu chvíli měl na obličeji masku Matouš, jinak jsme se střídali. Vylezl ven z auta a šel směrem ke škole. Když jsem viděl, že zhruba desetiletí kluci křičí a utíkají pryč, zavolal jsem na něj, aby se vrátil zpátky,“ vylíčil Klička osudné zastavení. Podle Vaňka se masce všichni smáli a tak si mysleli, že děti na hřišti budou také. „Chtěli jsme pobavit lidi ve městě,“ objasnil svůj motiv Vaněk. Společně s Kličkou svého jednání litovali.

Ilustrační fotografie.
Po potyčce skončila žena v nemocnici


Státní zástupce se hochů mimojiné zeptal, jestli slyšeli o klaunech, kteří zvláště ve Spojených státech děsí lidi a útočí na ně. Oba odpověděli, že o ničem takovém neví.

Na místě byli nejméně tři další lidé, kteří viděli reakce dětí a vypověděli, že Vaněk sahal na branku od hřiště. Ten to ale popřel.

Podle soudce Zděňka Chalupy chování mladíků nebylo tak nevinné, jak oba popsali. „Maska očividně není veselá, jde z ní děs a hrůza,“ odkázal Chalupa na bílou šklebící se masku klauna, která ležela jako důkaz na stole v soudní síni. Chalupa dodal, že hoši překročili rozumnou míru recese, oběma proto udělil čtyřměsíční zkušební dobu pod dohledem probačního úředníka. Součástí trestu je také zabavení masky. Klička s Vaňkem mohou podat odvolání ke krajskému soudu do pátku příštího týdne.

Ilustrační foto.
Řidič narazil mezi Růženou a Hodicemi do stromu