Zoufalá dívka nakonec naléhání Moravce podlehla a tablety snědla. Udělalo se jí špatně a skončila v nemocnici. Nic vážného se jí však nestalo. Když vše vyšlo najevo, byl Moravec obviněn z účasti na sebevraždě. Loni v prosinci za to u Okresního soudu v Jihlavě dostal trest třicet měsíců s podmínkou na pět let.

S podmínkou však nesouhlasil jihlavský státní zástupce Ivo Novák. Jeho argumenty se zabýval Krajský soud v Brně. Soud dal žalobci za pravdu a Moravce poslal na třicet měsíců do věznice s dozorem.

„Jednání obžalovaného je poměrně závažné. Navíc v době, kdy se to stalo, už jednu podmínku muž měl a byl obviněn z další trestné činnosti. To nesvědčí o jeho řádném životě,“ vysvětlil žalobce Ivo Novák.

Daniel Moravec je příležitostný zlodějíček a uživatel drog. Jen pár dní po rozsudku za účast na sebevraždě chodil po Jihlavě s cizí platební kartou, kterou použil k nákupu různých věcí. Kartu si podle informací Deníku vyměňoval s nezletilým chlapcem. Oba s ní platili, dokud to neprokoukla jedna ze všímavých prodavaček. Moravcovi navíc hrozí další trest i za to, že platil falešnou bankovkou.

Rozsudek Krajského soudu v Brně je pravomocný. Moravec si může podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, ale to nemá odkladný účinek na uložený třicetiměsíční trest.

Daniel Moravec se s dívkou, která je z dětského domova, seznámil v psychiatrické nemocnici. Oba už měli v minulosti psychické problémy a pokusili se o sebevraždu. Dívka navíc opakovaně.

Před pokusem o otravu léky v nemocnici dívka utekla s Danielem na jižní Moravu za jeho kamarádem. Jenže se životem na útěku nebyla spokojená, a vrátila se do Jihlavy. Matka ji pak odvezla zpátky do dětského domova, kde vyhrožovala skokem z okna, proto skončila na psychiatrii.

Daniel jejich odloučení těžce nesl. Trval na tom, aby s ním dívka odešla. Když zjistil, že proti němu stojí nejen její vzdor, ale i úřady, rozhodl se přinutit dívkuk sebevraždě.

„Udělal jsem to z nešťastné lásky. Léky jsem jí do nemocnice přinesl. Ona už pak věděla, co má dělat. Dohodli jsme se na tom den předtím. Kdyby to neudělala ona, tak bych se zabil sám,“ vysvětloval u soudu zmateně Moravec. Na otázku státního zástupce, zda předpokládal, že se dívka léky otráví, odpověděl kladně a dodal, že se také pokusil o sebevraždu, ovšem ne léky.