„Měření teploty jsme zavedli už od této středy. Každý kdo bude mít nad 37,5 stupně nebude vpuštěn do budovy. Od pondělí počítáme s tím, že dva zaměstnanci budou v karanténě,“ konstatovala pro Deník předsedkyně Okresního soudu v Jihlavě Martina Chlupáčková.

Ilustrační snímek
Školky v Třebíči zůstávají otevřené, ale přítomnost dětí by měli rodiče zvážit

Návštěvníci soudu také musejí počítat s upraveným režimem u infocentra a podatelny, kde by mohli déle čekat. Soud také najíždí na dvousměrný provoz ranní a odpolední.

„Je to kvůli tomu, aby v budově nebylo tolik lidí najednou,“ vysvětlila Chlupáčková.

Desinfekce rukou

Havlíčkobrodský soud čeká na pokyny od Ministerstva spravedlnosti, ale některá opatření už zavedli sami. Jde například o desinfekci rukou u vstupu. S měřením teploty počítají od pondělí. Každý, kdo bude mít nad 38 stupňů nebude smět do budovy. Tutéž hranici zvolili i na soudě v Třebíči, kde měří už od pátku. Od pondělí se budou muset měření podrobit i všichni zaměstnanci.

„Uvažuje se i o zrušení jednání s lidmi mimo okres. Od pondělí by měl být v karanténě jeden zaměstnanec,“ řekla Deníku ředitelka třebíčského soudu Alena Vašíčková. Podatelna bude na tomto soudě fungovat pouze od devíti do jedenácti hodin dopoledne.

Soudy by mohly navíc ve větší míře využívat videokonference. Některá hlavní líčení už musela být zrušena. V Jihlavě se omluvil znalec, který je v karanténě. V dočasné domácí karanténě se ocitl i jeden státní zástupce. Soudy budou akceptovat i omluvy lidí, kteří k soudu nepřijdou kvůli obavě z nákazy. Většina soudů provádí i plošnou desinfekci vnitřních prostor včetně klik. Předsedové soudů po celém kraji doporučují lidem sledovat jejich webové stránky, kde budou všechna opatření vyvěšena a postupně upřesňována.