„Je mi z toho všeho smutno, když od státního zástupce slyším, že jediná naše polehčující okolnost je dosavadní trestní bezúhonnost,“ konstatoval Jan Míka.

Míka s Jouklem jsou obžalováni z toho, že zakázku na sypače zmanipulovali tak, aby ji vyhrála firma Iveco. Státní zástupce Kamil Špelda ve své pondělní závěrečné řeči navrhl, aby byli oba muži uznáni vinnými a žádá pro ně nepodmíněný trest mezi šesti a sedmi lety a peněžité tresty. Obžalobu staví většinou na nepřímých důkazech, které v celém kontextu mají dokazovat, že šlo o zakázku, která byla šitá na míru jedné firmě a navíc byla předražena o zhruba 34,2 milionu korun.

Předseda Spolku pro starou Jihlavu Vilém Wodák (na snímku uprostřed) pořádá vycházky po jihlavském Ústředním hřbitově pro veřejnost i pro školy. Přítomným přibližuje zemřelé jihlavské osobnosti u jejich hrobů.
Badatel Vilém Wodák má události kolem 21. srpna 1968 stále v živé paměti

Míka ale jakoukoli vinu odmítl a vyloučil, že by se dopustil nějakého trestného činu. Technické podmínky byly podle něj nastaveny tak, aby se mohlo výběrového řízení zúčastnit více firem.

Více k celé kauze se dozvíte v tištěném středečním vydání Deníku.