Při dopravní akci policisté dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu, dodržování stanovené rychlosti a způsobu jízdy. Kontrolovali používání bezpečnostních pásů, dodržování zákazu telefonování během jízdy, technický stav motorových vozidel a doklady potřebné pro řízení a provoz vozidla.

„Policejní hlídky se rovněž zaměřily na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Zvláštní pozornost zaměřili policisté zejména na dodržování zákonem stanovených povinností při předjíždění, a to za využití policejního vrtulníku, který monitoroval úsek silnice ze vzduchu,“ informovala o průběhu akce mkluvčí Stanislava Miláčková z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Při kontrolách se policisté zaměřili také na nákladní dopravu. A to ve spolupráci s Centrem služeb pro silniční dopravu, kdy bylo do preventivní dopravní akce nasazeno jedno vozidlo mobilní expertní jednotky.

Ilustrační snímek
Za volant sedl pod vlivem alkoholu, přišel o řidičák

Během dvouhodinové dopravní akce policisté zjistili dvanáct přestupků na úseku dopravy. Jednalo se o běžné dopravní přestupky, a to včetně porušení zákonem stanovených povinností při předjíždění. Nejčastějším dopravním přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidla.

„Dále policisté zastavili tři řidiče, z nichž jeden byl pod vlivem drog a dva pod vlivem alkoholu. Jeden z řidičů pod vlivem alkoholu nadýchal při dechové zkoušce 0,75 promile alkoholu. Druhý z řidičů, u kterého odborné měření na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu vykázalo pozitivní výsledek, nadýchal 1,19 promile alkoholu,“ seznámila s výsledkem kontrol Stanislava Miláčková .

Na území Kraje Vysočina došlo od začátku letošního roku do současnosti podle Miláčkové celkem k 1 872 dopravním nehodám. Oproti loňskému roku se tento počet navýšil o 41 dopravních nehod. Při těchto nehodách zemřelo jedenáct osob, sedmačtyřicet osob utrpělo těžká zranění a 521 osob zranění lehká.

Dětský domov v Nové vsi u Chotěboře v sobotu slavil 65 let existence.
Cvičný byt učí děti z dětského domova v Nové Vsi samostatnosti