Při vzpomínce na událost ze 16. července 2004 v Havlíčkově Brodě dodnes mrazí v zádech. Bylo po osmé hodině ráno, když se tehdy centrum města bez přehánění změnilo v bojiště. Na jedné straně prchající bankovní lupič ozbrojen pistolí a granátem odhodlaný zbraně použít, na té druhé dva policisté v autě snažící se zločince za každou cenu zastavit.

Na přepadení Československé obchodní banky v Horní ulici tehdy jako první upozornil náhodný svědek, který si všiml, že do banky vchází podezřelý člověk.

Generální ředitel opavského Ivaxu Jiří Urbanec.
Nový závod IVAXu postaví brněnská společnost

„Šel přímo proti mně a vypadal divně. Nalíčený byl jako ženská, měl dětské brýle a na rukou gumové rukavice. Tušil jsem, že se něco semele. Počkal jsem u dveří banky a najednou jsem slyšel výstřel. Okamžitě jsem zavolal policii a rychle odešel," popsal tehdy deníku Vysočina Josef J. z Havlíčkova Brodu. Maskovaný lupič si další střelbou mířenou na pokladníka vynutil peníze, s nimiž z banky zamířil přes přilehlý Vrabčí trh do Městských sadů.

Vzduchem létaly kusy látky

Jakmile lupič zahlédl policejní hlídku v autě, začal po nich okamžitě střílet ostrými. Kulky svištěly kolem policistů a zarývaly se do policejního auta i do omítek okolních domů. Pro kolemjdoucí a náhodně svědky to byly okamžiky naprosté hrůzy a strachu. Skryti v chatrných úkrytech za stromy a keři čekali jak boj dopadne.

Zámek v Úsobí.
Zámky Vysočiny na prodej, značka jen pro odvážné. Vyžadují velké investice

Policisté na ozbrojeného šílence řvali, aby se vzdal. Odpovědí jim ale byl letící granát na policejní auto. Vybuchl těsně za autem a jen zázrakem nebyl nikdo zraněn. Detonace poškodila několik oken u mateřské školky. Dění v centru velmi sugestivně tehdy popsala paní Pavla, která se po ranní návštěvě kostela vydala na nedalekou římskokatolickou faru. Od kostela ji dělil zhruba padesát metrů široký park s keři.

„Uvědomila jsem si, že už je nejvyšší čas dojít na faru zadat a také zaplatit slouženou mši svatou za rodiče. Ještě jsem v parku vzpomínala, co musím dále zařídit, a v tom to začalo," líčila tehdy chvějícím se hlasem.

„Zvedla jsem hlavu od země a vidím běžícího muže. Za ním ve vzdálenosti čtyřicet až padesát metrů už vyjelo z Příčné ulice policejní auto s dvojicí policistů. Vtom se utíkající muž zastavil, otočil se proti přijíždějícímu autu a začal střílet," popisovala svědkyně.

Ilustrační fotografie.
Šance na vlastní bydlení. Přibyslav plánuje nové byty i parcely

Policisté podle ní vyskočili z vozidla a skryli se za nedaleký kmen břízy a začali s lupičem diskutovat. Ten stejně ještě několikrát na automobil vystřelil. Svědkyně skrytá za vzrostlým keřem slyšela, jak se policisté s lupičem, od ní vzdáleným asi dvacet metrů, domlouvají.

„Říkali, aby se vzdal, že nějaké válčení nemá cenu, že vše dobře dopadne a že život je krásný. Následoval výbuch granátu, který lupič pravděpodobně hodil směrem k policejnímu automobilu," vyprávěla svědkyně. Poté paní Pavla slyšela několik dalších výstřelů a policisté opět opakovali výzvu, aby se lupič vzdal.

„Na to nepřistoupil, že prý ho živého nedostanou a ať ho radši zatřelí. Potom se postava za kmenem tak divně pohnula a zazněl výbuch. Já viděla, jak na mne i kolem keře dopadají drobné kameny s hlínou a kousky nějaké látky. Potom jsem se v šoku dobelhala do kostela."

Další dvě přepadení

Boj byl u konce. Jako zázrakem nebyl nikdo z policistů ani náhodných svědků zraněn. Jediným, kdo přestřelku nepřežil, byl sám lupič. Poté co zjistil, že nemá šanci utéct, odpálil se granátem.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.
Hejtman: Na testování samoplátců nemocnice prodělávají. Ale nekončíme s ním

Přepadení banky a následnou přestřelku měl na svědomí jednatřicetiletý Petr Kubát z Havlíčkova brodu. Šlo o člověka, který byl půl roku na vojenské mírové misi v tehdejší Jugoslávii. Jak se později ukázalo žil několika různými životy a k násilí a brutalitě neměl nikdy příliš daleko. V polovině devadesátých let dokonce hodil granát po banální rozepři po muži z Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, který jen zázrakem utrpěl pouze zranění na noze. Za to a za nedovolené ozbrojování byl odsouzen.

Ilustrační foto.
Motocyklistu po srážce s autem na Havlíčkobrodsku vezl do nemocnice vrtulník

Po přepadení banky v Brodě kriminalisté nakonec zjistili, že má Kubát pravděpodobně na svědomí minimálně další dvě podobná přepadení. Jedním z nich měla být pošta v Praze 9 z roku 2001. Kubát měl dělat řidiče Romanu Kameníkovi a Janu Strašilovi z Havlíčkova Brodu, kteří poštu přepadli.

I oni se dostali do přestřelky s policií. Postřelený Kameník zemřel v nemocnici. Strašil se odmítl vzdát, místo toho se zastřelil. Kromě zbraní (dvou granátů a pistole), které Kubát použil k přepadení v Havlíčkově Brodě, policie žádné další nenašla. Podezření, že si je přivezl z vojenské mise UNPROFOR v Jugoslávii, kde působil půl roku, se nakonec neprokázalo a pravděpodobně šlo o kradené věci.

V krvi měl přes dvě a půl promile

Do dějin kriminalistiky se přepadení Československé obchodní banky v Havlíčkově Brodě zapsalo jako jedno z nejbrutálnějších. Tehdejší ředitel havlíčkobrodské policie Josef Bačkovský to komentoval slovy:

„Přepadení bankovních ústavů jsme v našem regionu již měli několik, ale nad takovou brutalitou, jaká se odehrála tentokrát, zůstává rozum stát."

Za neústupností a brutalitou Petra Kubáta mohl být i fakt, že v době přepadení a následné přestřelky s policií byl ovlivněn alkoholem. Následná expertiza totiž potvrdila, že měl v krvi přes dvě a půl promile alkoholu.