To se stalo také důchodci Jaroslavovi z Pelhřimova, který má chatu nedaleko Nové Cerekve. „Na chatě jsem byl párkrát přes zimu, vždy ji zkontrolovat, zda je vše tak, jak má být. Naposledy jsem ji navštívil na konci února. Když jsem ale přijel na začátku dubna, nevěřil jsem vlastním očím. Drobné věci, které zloděj pobral, by mě až tak netrápily, ale mrzí mě poničené dveře a vnitřní vybavení a hlavně ten pocit, že u nás byl někdo cizí," povzdychl si vitální senior.

„Z našich statistik vyplývá, že je až dvakrát větší pravděpodobnost, že dojde 
k vloupání přes zimu, než během letních měsíců," uvedl ředitel odboru pojištění majetku ČSOB pojišťovny Jan Šepek.

Letošní dlouhá zima zřejmě přispěla ke zvýšenému počtu vloupání do rekreačních objektů i na Pelhřimovsku. Zatímco loni policisté řešili za celý rok dohromady 30 případů, letos za první čtvrtletí už vyjížděli k 21 vykradeným rekreačním objektům. „Loni jsme objasnili 46,67 procent případů, přičemž letos za první čtvrtletí už 57 procent, což je velmi dobrý výsledek práce policistů," zdůraznila policejní mluvčí Monika Pátková.

Podle kriminalistů se nedá říci, že by se nenechavci zaměřovali jenom na určité lokality. Kradou všude a všechno, například u Pelhřimova jsou poměrně časté případy 
v chatové oblasti u rybníka Hejlov u Ondřejova.

Naposledy však zůstaly oči pro pláč majitelům hned dvou chat u Křelovic. Do nich zloděj vnikl mezi 22. únorem 
a 2. březnem. „Pachatel rozbil okna obytných částí i sklepů, chaty prohledal a z jedné odcizil hifi věž, strunovou sekačku, vysavač, plyšové hračky, nůž a další věci. Celkem způsobil škodu za téměř 19 tisíc korun," dodala Monika Pátková. Je to klasický případ. Zloději totiž chaty velmi často využívají také 
k přespání a pak je ještě vykradou.

Nejčastějším cílem se pak stává prakticky všechno, co má nějakou hodnotu a lze to prodat – zahradní nářadí, motorové pily, elektronika, kuchyňské nádobí, rybářské potřeby, starožitnosti, oblečení, potraviny a alkoholické nápoje.

Policisté proto majitelům rekreačních objektů doporučují, aby si ve svých chatách nenechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Dále je vhodné objekt zabezpečit elektronickým systémem a mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže či uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat tam viditelně žebřík.

„Doma jsme si nedávno pořídili kamerový systém. Uvažujeme, že si ho necháme nainstalovat i na chalupě, protože teď máme naprostý přehled, kdo se před naší nemovitostí nachází. Kamera se automaticky zapne vždy, když ulicí někdo projde nebo i když tam projede auto," řekla Iveta Machková z Pelhřimova.
Důležité je také chatu nepravidelně navštěvovat i v zimě. „Pokud už k vloupání dojde, je pro nás důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř, nezačal uklízet a aby případ neprodleně oznámil policii. Dále je vhodné všímat si pobytu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech," uvedla Monika Pátková.
V neposlední řadě zde také platí rčení, že nejlepší alarm je všímavý soused.