Učitelka ze Základní školy v Habrech na Havlíčkobrodsku musela skončit kvůli napadení žáka šesté třídy. Neukázněnému dítěti dala minulý měsíc facku, až mu tekla krev. Nepomohlo jí ani to, že jde o zkušenou pedagožku s čtyřiatřicetiletou praxí. S vedením školy se dohodla, že odejde do důchodu. Manžel učitelky Deníku potvrdil, že incident její odchod ze školství uspíšil.

„Nechtěla dělat problémy, tak sama odešla,“ řekl manžel učitelky z nedaleké vsi. Kantorka se nechtěla o událostech ve škole bavit. Po manželovi vzkázala, že není o čem. Navíc má mít zdravotní problémy.

Ředitelka školy Eva Doležalová nechtěla o případu vůbec mluvit. „Paní učitelka byla v důchodovém věku a odešla na vlastní žádost,“ řekla pouze stručně Doležalová. Otec dítěte Deníku potvrdil, že chlapci tekla krev.

Starosta Habrů Jiří Rainiš řekl, že učitelka ve škole nepracuje od začátku měsíce. Pracovní poměr jí skončil tři týdny po incidentu. „Když děti zlobily, tak to občas řešila nějakým tím pohlavkem. Tentokrát to ale přehnala, protože dítěti tekla krev,“ poznamenal Jiří Rainiš. Podle něj v dnešní době do školy takové metody nepatří, i když současnou mládež není lehké zvládnout.

Případ neřešila policie ani Česká školní inspekce (ČŠI). „Žádný podnět o napadení žáka učitelem jsme dosud nedostali,“ řekl Deníku ředitel ČŠI v Jihlavě Milan Pohl. Ten podotkl, že škola nemá povinnost podobné události hlásit. „Dozvěděli bychom se to, pokud by došlo ke zranění. Škola má v takovém případě povinnost udělat zápis, který se k nám pak dostane,“ vysvětlil postup ve sporných případech Milan Pohl.

Podle některých rodičů učitelé obešli děti a zakázali jim o incidentu mluvit. Žáci si to sdělovali na sociální síti.

Nepříjemná kauza se na škole v Habrech odehrála také v dubnu před pěti lety. Při potyčce dvou žáků utrpěl jeden z nich bodnou ránu do zad. Jeho rodiče měli pocit, že ředitelka školy Eva Doležalová správně nezareagovala a nezavolala včas pomoc.

Chlapec nebyl nijak vážně zraněn, ale vedení školy bylo tehdy nařčeno, že se snažilo incident ututlat. Událost následně vyšetřovala policie. Případ ale nakonec odložila, protože se nepotvrdilo, že by někdo spáchal trestný čin. Nespokojení rodiče v následující době žádali odvolání ředitelky.

Česká školní inspekce tenkrát ředitelce vyčítala, že nevyhodnotila celou situaci správně. „Za to jsem jí také strhl na půl roku osobní ohodnocení. Navíc jsem přidal doporučení, aby při každé sebemenší události hned volala nejen policii a zdravotníky, ale také hasiče, aby se předešlo jakýmkoliv nepříjemnostem,“ řekl už dříve starosta Jiří Rainiš.