Rekordmanem ve vykrádání chat na Jihlavsku je sedmačtyřicetiletý Slovák Milan P. z jihočeských Českých Velenic.

Policie ho dopadla v pondělí. Muž se přiznal, že se od konce října do 14. listopadu vloupal do čtyřiačtyřiceti chat, jednoho rodinného domu a obchodu.

Proč si vybral právě Jihlavsko, zatím není jasné, stejně jako to, proč se dal na dráhu zloděje. Byl už sice jednou odsouzen, ale za neplacení alimentů v roce 2003.Od té doby neměl s policií problém. Není ani vyloučeno, že má na svědomí i jiné vykradené chaty na jiných místech republiky a dosud se mu dařilo unikat.

Kriminalisté ho dopadli v lese u Řídelova. Ve vazbě ale neskončil. Podle informací Deníku slíbil, že už krást nebude. Pokud slib jedinkrát poruší, skončí za mřížemi.Milana P. kriminalisté obvinili z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Celkem způsobil škodu sedmasedmdesát tisíc korun.

Do čtyřiačtyřiceti chat a chatek se muž dostal po rozbití oken či dveří. Nejčastěji si odnášel potraviny, oblečení a alkohol. Některé chaty jen prohledal, ale nic neukradl.„Majitelům chat tak vznikla škoda spíše poškozením než samotnou krádeží. Je to více než padesát tisíc korun,“ řekl policista František Brabec.

Osudné pondělí

Na stopu postrachu všech chatařů na Jihlavsku přivedlo policisty pondělní vloupání do dvou chat u Řásné. Na místo vyjeli policisté z Telče a psovod. Pachatele však nenašli. Proto začali pátrat v okolí a byli úspěšní. Podezřelého dopadli schovaného v lese.

Při výslechu zjistili, že mají před sebou muže, který se už na přelomu října a listopadu vloupal do tří desítek chat v rekreační oblasti Zadní Pouště u Třeště a do rodinného domu v Brtničce. Násilím se také dostal do prodejny v Pavlově a do jedenácti zahradních chatek v oblasti Třešňovka v Telči a do rekreační chaty u Hodic.