Mezi lidmi se stupňuje strach z neznámého devianta, který obtěžuje děti na Jihlavsku. Dva nové případy se objevily v Kamenici u Jihlavy. Při útěku se minulý měsíc jedna dívka dokonce zranila na hlavě.

„Měly jsme z toho chlapa takový strach, že jsme s kamarádkou utíkaly přes plot, a při tom jsem spadla a rozbila si hlavu,“ svěřila se sedmnáctiletá Dominika z Kamenice. Jde o vůbec první úraz související s útoky deviantů na Vysočině. I proto mají rodiče o děti stále větší obavy.

Nová taktika: mlčení

Policie nechce o nových případech poskytovat žádné informace a dosud se jí nepodařilo nikoho podezřelého zadržet. O poslední incident, který se stal v Kamenici minulý čtvrtek, se ale policisté začali zajímat až včera – po šesti dnech.

Důvod? Nikdo údajně nic neoznámil. Lidé z Kamenice ale tvrdí něco jiného. Postižená rodina se neobrátila přímo na policii, ale uvědomila starostku. „O tomto incidentu jsem v pátek informovala policii v Polné,“ řekla kamenická starostka Eva Jelenová a několikrát to potvrdila.

Jenomže okresní policejní mluvčí Jana Kroutilová si včera stála na svém, když tvrdila, že jim minulý týden nikdo žádný incident neoznámil. Rodinu napadené školačky však policie poprvé kontaktovala zrovna ve chvíli, kdy se o případ začal zajímat redaktor Deníku.

Proč se vyšetřování zpozdilo, včera policie přes naléhání Deníku nevysvětlila. Včasný výslech dotčených lidí je přitom zásadní z pohledu jejich paměti a poukázání na detaily, které by mohly policii pomoci devianta dopadnout.

A co se vlastně minulý čtvrtek stalo? Deviant si školačku vyhlédl hned za posledními kamenickými domky u silnice vedoucí na Třebíč. „Tmavě zelené auto bez značek ji nejdřív minulo a pak zastavilo na cestičce. Když jej míjela, objevil se chlap, který měl jen kuklu, tričko a víc nic,“ popsala příbuzná školačky.

Dívka před neznámým mužem utíkala pryč od vsi. Jde sice o poměrně frekventované místo, a tou dobou bylo teprve něco po šesté hodině večer, ale zrovna nejelo žádné auto. „Naštěstí se pak začal přibližovat traktor, chlap nasedl a ujel,“ doplnila žena.

Ředitel kamenické školy Jan Jelínek tvrdí, že lidé mají strach o své děti a policie by podle něj měla zvýšit úsilí na dopadení neznámého muže či mužů.

V Kamenici se totiž polonahý muž neobjevil poprvé. Minulý měsíc s ním měly šokující zkušenost dvě mladé dívky. Jednou z nich byla Dominika, která si při útěku poranila hlavu. Dominika a její o rok mladší kamarádka Daniela se procházely u hřiště po silnici směrem na Bítovčice. Všimly si tmavého auta combi s hranatými světly. Auto je minulo a pak se vrátilo. Řidič zastavil u stromů a nechal nastartováno.

„Když jsme od něj byly kousek, tak najednou z auta vyskočil chlap v tričku. Dole byl nahatý, měl pouze ponožky a boty. Nevšimla jsem si, jestli byl maskovaný, protože jsme okamžitě začaly utíkat. Byly jsme tak vyděšené, že jsme přeskakovaly plot a při tom jsem spadla na hlavu. Co dělal on, nevím, ale asi ujel,“ popsala Dominika. Když se začne stmívat, má od té doby strach chodit ven.

Psychické následky

Její kamarádka Daniela je na tom ještě hůř. „Byla jsem naprosto v šoku. Nic podobného jsem nečekala. Od té doby se bojím každého auta, které jede pomalu. Asi kvůli tomu budu mít i zkažené prázdniny,“ zamyslela se Daniela. Obě dívky vyslechli kriminalisté a doufají, že už si dívky vybraly tu smůlu, kdy byly ve špatnou chvíli na špatném místě.

Policejní mluvčí Jana Kroutilová včera odmítla k případu poskytnout jakékoli informace. „Po masivní mediální kampani ze začátku roku už nebudeme k podobným případům poskytovat informace. Lidé byli upozorněni na toto riziko a už by měli vědět, jak se mají chovat,“ vysvětila Kroutilová policejní taktiku. Podle ní se policisté rozhodli držet bobříka mlčení, protože se v poslední době objevilo několik případů, kdy si děti obtěžování neznámými muži vymyslely.

Jde o nebezpečného agresivního muže

Není jasné, zda jde o jednoho, či více mužů. Nejvíc podobných případů se objevilo na Jihlavsku, Třebíčsku, ale také třeba na Velkomeziříčsku. Před několika týdny například vystrašil nahý muž s autem dvojici dívek, které šly po silnici z Bítovčic do Luk nad Jihlavou. Obdobných případů tam již bylo během zimy hlášeno více.

Vloni nahý onanující motorista s kuklou na hlavě v zeleném combi obtěžoval dívky ve věku od osmi let, ale i zralé ženy, a to na Přibyslavicku a Rokytnicku v třebíčském okrese. Jednu mladou ženu tehdy tahal zezadu za mikinu, když chtěla rychle z místa odejít, jindy se zase dobýval na paní do auta, v němž se jí podařilo na poslední chvíli zavřít a dovolat se mobilem manželovi a obratem i na tísňovou linku.

„Pokud je pravda, že se ten muž svou oběť snažil dohonit a chytal ji za mikinu, dále že zatarasil cestu řidičce a dobýval se na ni do auta, pak se nejedná o exhibicionistu, ale o nebezpečného agresora,“ reagovala Želmíra Herrová, sexuoložka z havlíčkobrodské psychiatrické léčebny a přední česká specialistka na sexuální deviace.