Technologie kvalitu a životaschopnost embrya vyhodnotí na základě pětidenního sledování. Získané obrazy porovná s databází, pomocí níž se naučí, jak vypadal vývoj jednotlivých embryí. A především pak jejich úspěšnost. „Dle dat rozhodne, jak na tom konkrétní embryo je. Zda s velkou pravděpodobností skončí porodem, potratem, nebo se neuchytí,“ uvedl vedoucí kliniky Reprofit Pavel Otevřel.

Zdravé zuby - chce to péči
Zkažené zuby mohou způsobit rakovinu i mrtvici. U žen ohrožují těhotenství

Aktuálně kvalitu zárodku určují embryologové na základě pěti snímků pořízených rovněž během pěti dnů. Hodnotí vzhled, rychlost růst nebo pravidelnost dělení. „Umělá inteligence zvládne sledovat přes čtyři sta parametrů. Testy zároveň prokázaly vyšší rychlost i přesnost hodnocení než u zkušeného embryologa,“ popsal Walter Pavliš z firmy zabývající se vývojem umělé inteligence.

Podle Otevřela zavedením umělé inteligence do procesu umělého oplodnění odpadne subjektivní stránka hodnocení embryologa. „Dnes je to tak, že dva lidé mohou stejné embryo vnímat jinak. Takové je aktuální riziko. Umělé inteligence nám pomůže subjektivní odchylky odfiltrovat. Zajistí objektivní hodnocení většího množství dat, než je lidský mozek vůbec schopen pojmout,“ doplnil.

Rostoucí věk pacientek 

Úspěšnost procesu umělého oplodnění by tak mohla stoupnout až na osmdesát procent. Lékaři však upozorňují, že i přes technologický pokrok celosvětově úspěšnost umělého oplodnění spíše klesá. Na vině je podle nich zejména rostoucí věk pacientek.

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza jsou nejobávanější nemoci, které klíšťata přenášejí.
Nakažené klíště je jako Černý Petr. Doufejte, že nepadne na vás

„V průměru mají naše pacientky devětatřicet let a v tomto věku již kvalita vajíček prudce klesá. Vajíčka mají často genetické chyby, které bohužel nelze opravit, a to jejich použití vylučuje. S tím nám žádná umělá inteligence nepomůže,“ informoval Otevřel.