Před časem proběhl výzkum, který prokázal, že v imunitním systému hraje větší roli než genetika způsob našeho života – strava, stres, otužování… Do jaké míry lze podle vás ovlivnit dobře fungující imunitní systém?
Jde o to, co si představujeme pod pojmem genetika. Geny, přesněji řečeno DNA a biologické procesy, které z toho vyplývají, můžou téměř za vše. Dobrá zpráva ale je, že přestože nelze změnit konkrétní strukturu DNA, lze právě životním stylem ovlivňovat, jak budou fungovat všechny ostatní biologické procesy, které geny budou aktivní a které nikoli. Laicky řečeno, závisí hlavně na tom, jaké pohodlí a podmínky připravíme v „domečku“, kde bydlí naše DNA – v buňkách, ve vnitřním prostředí našeho těla. A toto vybavení „domečku“ zajišťujeme právě stravou, dostatečnou pohybovou aktivitou, spánkem a odpočinkem celkově. Je dobré si uvědomit, že veškeré procesy v těle spolu nějak souvisejí. Základní řídicí systémy – nervový, hormonální a imunitní – jsou velmi úzce propojeny. Jakmile ovlivníme jeden z nich, ať už kladně, nebo záporně, dopad to bude mít na všechny tři. Mým doporučením je vnímat potřeby svého těla a tím vlastně nelézt dobře fungující imunitě do zelí, neničit ji přetěžováním psychiky, chemickou stravou či nepřirozeným sedavým způsobem života.

Psycholog Martin Zikmund při fotografování pro Deník
Psychoterapeut Martin Zikmund: Naději lidé musí hledat vždy uvnitř sebe

Když se řekne imunita, mnohým se vybaví reklamy na doplňky stravy, možná i otužování a nějaký ten sport. Co vše může ještě naši imunitu zlepšit?
Myslím si, že mnohem lépe než jakékoli potravinové doplňky pomáhá trvale vyvážená strava s dostatkem syrových a průmyslově neupravených potravin. Skvělé je tmavě zbarvené ovoce (ostružiny, borůvky, červené hrozno), které obsahuje velké množství antioxidantů. Dále dostatečný příjem zeleniny celkově, neboť, jak se čím dál více zdůrazňuje, vláknina v ní obsažená je potravou pro zdravé střevní bakterie. O střevě se někdy dokonce mluví jako o největším imunitním orgánu, nachází se zde takzvané Peyerovy pláty, což je tkáň s obrovskou koncentrací imunitních buněk. Zdravé střevo je proto naprostý základ pro dobře fungující imunitu. Doporučuji tedy pravidelně jíst kysané mléčné výrobky a fermentované potraviny s obsahem probiotik a prebiotik.

A co pohybová aktivita?
Sport a otužování s lepší odolností určitě velmi souvisejí, neboť při obojím se do těla vyloučí celý „koktejl“ chemických látek, které podpoří správné fungování imunity. Nesmíme ale opomenout také dostatek spánku a odpočinku, který je pro správnou funkci imunity stěžejní – ten možná hraje ještě větší roli než sport. Znám několik manažerů, kteří takzvaně odpočívají sportem, ale vlastně se jím ještě více přetěžují a opakovaně pak trpí angínami či dalšími dýchacími infekcemi. Nicméně znovu opakuji: pozitivní vztah ke svému tělu a vnímání jeho aktuálních potřeb funguje jako nejlepší podpora imunity, a nejen jí.

Tenhle tréninkový trend je jiný – pěkná postava, síla a dobrá kondice jsou v něm jaksi vedlejším produktem. To, oč tu jde především, je být v harmonii sama se sebou i se světem.
Jak být ve svém těle doma? Zapomeňte na fitka, poradí vám holistický trénink

S přihlédnutím třeba i k vaší praxi – co je dnes největším zabijákem imunity?
Protože pracuji převážně jako psychoterapeutka zaměřující se na psychosomatiku, v mé praxi je to stresové přetížení, neadekvátní nároky na sebe sama, nedostatek odpočinku a jakási „odpojenost od těla“. Dnešní doba je časem hlavy a rozumu. Na vše se snažíme jít přes rozum a přestáváme cítit emoce, což se pak samozřejmě projeví na těle. A imunita jde v první linii.

Čím posílit imunitu?

Kvašené potraviny: zejména kysané zelí, ale i kefíry, případně jogurty podporují činnost střev a posilují imunitu.
Odpočinek od cukru: jeho konzumace potlačuje imunitní reakce a naopak podporuje zánět.
Rostliny na talíř: dejte šanci zrnům, fazolím, čerstvému ovoci a zelenině, ořechům a semenům.
Dostatek spánku bez modrého světla: elektrosmog škodí a ve spánku zvlášť.
Česnek a cibule: kromě toho, že je česnek bohatý na antioxidanty a selen, je antibakteriální a antivirový. Cibule mu zdatně sekunduje.
Zázvor: v čaji nebo jen zalitý horkou vodou působí jako jeden z nejsilnějších přírodních posilovačů imunity.
Každý den jablko: obsahuje kvercetin, který slouží k prevenci nemocí. Minerální látky a vitaminy, které se schovávají hlavně pod slupkou, významně posilují obranyschopnost.
Královna zeleniny – brokolice: je plná vitaminů A, C a E, antioxidantů a vlákniny. Klíčem k využití celého jejího potenciálu je vařit ji co nejkratší dobu.
Není koření jako koření: kurkuma neboli „přírodní zlato“ má schopnost potlačit zánětlivé procesy v těle. Je také silným pomocníkem v boji proti virům.
Procházky stačí: žádná posilovna – stačí mírné cvičení, dokonce i delší chůze třikrát týdně. Lymfatickému systému pomůže čistit nečistoty a posiluje systém imunitní.
Dobrá nálada: meditace, jóga, grotesky, nadhled – hlavně ať je stres pryč.
Probiotika: přátelské bakterie vyvolávají vhodné reakce bílých krvinek na útočníky a ovlivňují naši duševní pohodu.
Střeva v dobré kondici: na 80 % všech buněk imunitního systému sídlí ve střevech. Nezdravý životní styl rovnováhu střevní flóry ničí.
Vitamin D: nedostatek slunce dělá své, na vitaminu D přitom stojí celá naše imunita. Ten syntetický je však rozpustný v tucích. Ideální je tedy namazat chleba máslem či nějakým tučným sýrem, kousek sníst a zároveň sezobnout déčko v jakékoli formě.