Kvůli pandemii, kdy lidé z obav z nákazy raději návštěvu lékaře vynechali, může být číslo ještě nižší. Prevence je podle lékařů nejlepší způsob, jak včas odhalit i nemoci, které se zatím nikterak navenek neprojevují.

Změnit situaci v Česku a naučit lidi starat se o to nejcennější co máme, tedy o zdraví, se pokoušejí dobrovolníci z neziskové organizace Loono a vývojáři a také dobrovolníci z komunity expertních dobrovolníků Česko.Digital. Společně pracují na vývoji interaktivní aplikace s prozatimním názvem Průvodce prevencí. Ta by měla uživatelům nejen připomínat preventivní prohlídky, ale zároveň je o důležitosti prevence a zdraví informovat. První verze aplikace by pak měla být spuštěna už letos v září.

Marihuana.
Kouření marihuany zvyšuje riziko sebevraždy, tvrdí nová studie

Rozhodně se nebude jednat pouze o aplikaci připomínající kalendář s upomínkami. „Společně vytvoříme místo, kde budou dostupné kompletní informace o prevenci závažných a civilizačních onemocnění v přehledné, srozumitelné a zábavné podobě,“ říká o aplikaci Blanka Sigmundová, ředitelka Loono a koordinátor celého projektu.

A to není vše. Aplikace má donutit uživatele k akci; tedy využívat preventivní prohlídky. Vývojáři z řad dobrovolníků Česko.Digital proto plánují do aplikace přidat motivační aspekt a nejrůznější funkcionality. To by mělo zajistit, aby lidé jen „nekonzumovali“ obsah, ale pro své zdraví začali skutečně něco dělat.

Covidové oddělení nemocnice
Covidu loni podlehlo osm procent zemřelých. Nebyl ale nejčastější příčinou úmrtí

„V prevenci zdraví a hlavně v přebírání odpovědnosti za pohodu svého těla i ducha vidíme velký smysl, a proto máme radost, že můžeme přiložit ruku k dílu při vývoji aplikace. Těší nás, že toto téma zvedá právě Loono, protože má v této oblasti komplexní zkušenosti a díky jejich odhodlání a elánu věříme, že bude mít kýžený dopad na českou populaci,“ podotýká Romana Pokorná, projektová koordinátorka Česko.Digital.

Dobrý nápad, myslí si lékaři 

Praktičtí lékaři pak jakoukoliv aktivitu spojenou se zájmem o preventivní prohlídky a prevenci vítají. Je podle nich velmi důležité, aby se lidé naučili se o své zdraví starat. Vyvíjená aplikace je podle nich určitě dobrým nápadem, nicméně ne každý takové technologie využívá. „Každá aktivita se počítá,“ reaguje Petr Šonka, lékař a předseda Sdružení praktických lékařů České republiky.

Jedním dechem ovšem upozorňuje, že je nutné cílit i na další věkové skupiny. Sám vidí řešení nejen v informačních kampaní, ale také v možné změně zdravotního pojištění. Jinými slovy ten, kdo by se o své zdraví staral, pravidelně docházel na preventivní prohlídky a screeningy a choval se zodpovědně, mohl by mít určité výhody ve zdravotním pojištění.

Ilustrační foto
České děti jsou tlusté. Pandemie koronaviru dlouhodobý trend ještě posílila

Taková motivace je ale zatím v nedohlednu. „Vzhledem k tomu, jak je v naší zemi nastavena legislativa to, bohužel, zavést nyní nelze. Bylo by k tomu potřeba politické rozhodnutí, nepopulární. Zatím všichni ví, že účast obyvatel na prevenci není taková, jaká by měla být, všichni o tom mluvíme, ale nikdo zatím nesebral odvahu,“ dodává Šonka.

Na jaké preventivní prohlídky máte nárok?

* všeobecnou preventivní prohlídku u praktického lékaře – 1x za dva roky (děti do 3 let u praktického lékaře pro děti a dorost častěji, od 3 let pak rovněž ve 2letých intervalech)

* gynekologickou preventivní prohlídku – každoročně od 15 let

* stomatologickou prohlídku – 2x ročně (1 preventivní prohlídka podle vyhlášky + 1 tzv. pravidelná prohlídka)