Slimáci nemají šanci

Se slimáky každý bojuje tak, jak umí. Někdo je hází přes plot, jiný slimáky zabíjí motyčkou, solí či je láká do pivní pasti. Odpudit slimáky však můžete i metodou, která je humánní, jelikož je nezabíjí, ale vyhání, a navíc je velice jednoduchá. Stačí nalepit měděnou pásku.

"Měděný povrch pásky reaguje při dotyku se slimáčím slizem, čímž dojde k mírnému elektrickému šoku. To slimáka nebo šneka odradí od dalšího lezení. Zároveň při dotyku se slizem dojde k uvolnění hořkého zápachu, který je slimákům nepříjemný," vysvětluje rostlinolékař Zdeněk Tvrz z Českých Budějovic. Měděné sloučeniny jsou dle jeho popisu obecně hořké a pro zvýšení odpudivosti slimáků jsou proto v pásce přidány ještě další hořké přísady.

Namáčená semena rychleji klíčí a díky bylinkám jsou odolnější vůči chorobám
Zvyšte odolnost semen proti chorobám. Dopřejte jim lázeň z bylinek

Jak zvýšit její účinnost na maximum

Používá se především na dnes módní vyvýšené záhony nebo truhlíky, květináče, skleníky, ale i kolem klasických záhonů. "Aby páska správně fungovala, musí se čas od času vyčisti, například octem, protože oxidací ztrácí tuto svoji schopnost. Také by měla být dostatečně široká nebo alespoň ve dvou pruzích, aby ji slimáci nemohli přelézt například tím, že se vyhrbí," radí zkušený zahrádkář Zdeněk Tvrz.

Jak se jinak slimáků zbavit

Další možností, jak se vypořádat se slimáky je, klasické používání osvědčených chemických přípravků. Po požití granulí okamžitě dojde k jejich uhynutí. Přípravek by se měl aplikovat především kolem záhonů. "Pro ty, kteří nemají rádi chemii, mohu doporučit použít přírodní produkty, které obsahují fosforečnan železitý, což je přírodní látka. Po pozření granulí se slimáci stáhnou do svých podzemních úkrytů, kde uhynou, čímž navíc odpadá sbírání mrtvých slimáků," doporučuje Zdeněk Tvrz. Výhodou podle něj také je, že nedochází k nadměrné tvorbě slizu a povrch záhonů zůstává čistý. Přípravek se může rozhodit i mezi pěstované rostliny.

Místo půdy dodává hydroponickým rostlinám živiny voda.
Zahradničení bez půdy? Jde to. Vypěstovat tak lze rajčata, papriky i jahody

A co babské rady?

"Takzvané zaručené babské rady příliš nefungují. Osobně mám odzkoušeno, že například afrikány, které údajně působí pro slimáky odpudivě, vůbec nájezdu slimáků nezabrání. Zkusil jsem je vysadit a měl jsem je od slimáků totálně sežrané," dělí se o svou zkušenost Zdeněk Tvrz. Tyto rady podle něj proto určitě nebudou při letošní invazi tohoto škůdce dostačující.

Nekonečný boj

Slimáků se asi na zahradě úplně nezbavíme nikdy. Jejich výskyt na našich zahradách ovlivňuje především to, zda je deštivo, či nikoliv. Můžeme je však významně omezit, když s nimi budeme jakoukoliv formou bojovat. "Nejlépe kombinací aplikace nějakého přípravku a přírodních metod, tedy neposkytovat jim na zahradě přirozené úkryty, mít posečeno, omezovat vlhko - například zalévat spíš ráno, což je také vhodné pro zamezení šíření plísní na zelenině," radí rostlinolékař.

Samozavlažovací systém lze vyrobit i pomocí PET láhve
Rychlá výroba samozavlažovacího květináče: Stačí vám obyčejný kus provazu

Jako další vhodnou metodu boje se slimáky uvádí rozhození dusíkatého vápna před samotnou výsadbou nebo sázením. Velmi často se tato metoda používá ve sklenících. Dochází tak nejen k likvidaci vajíček slimáků, ale také k celkové dezinfekci půdy, likvidaci klíčících plevelů, původců houbových chorob a dochází k přirozenému hnojení půdy dusíkem a vápníkem.