Na oslavy dostali všichni bývalí členové souboru pozvání. „Těším se, až se všichni potkáme na koncertech. Sejdeme se i s těmi, kteří už do Slunka nechodí. Určitě nás bude hodně,“ odhaduje Radka.

Sbormistryně Slunka Helena Nosková říká, že valná většina pozvaných účast přislíbila. „Kdyby přišli všichni, nevešli by se do žádného sálu,“ směje se.
Kde se tedy bude slavit? Na několika místech a dlouho. Začne se v dubnu, kdy se ve Starči uskuteční premiéra opery Prodaná nevěsta v podání Slunka. Následovat bude odpoledne dětských oper, dojde také na zmíněné setkání a společné zpívání bývalých a současných členů.

Ilustrační foto
Za poledne přišel na návštěvu agresor se 3,44 promile alkoholu

Na počátku června je na programu slavnostní koncert na zámku v Třebíči. Vystupovat budou bývalí členové Slunka, kteří to takzvaně dotáhli nejdál a stali se profesionálními zpěváky. Na dalším z koncertů třebíčský sbor opráší Nezvalovu Manon Lescaut, kterou v Třebíči přednesl už dříve. Vyvrcholením jubilejního roku pak bude tradiční koncert Vánočná pohoda.

„Jak vidíte, máme v plánu zpívat, zpívat a zpívat,“ usmívá se Helena Nosková. Slunko ovšem nezůstane jen doma v Třebíči. Mladé zpěváky čeká mimo jiné výjezd do Holandska. Mnozí z nich se už nemohou dočkat. „Těším se. Výlety se Slunkem mne baví. Pokaždé vidíme místa, která neznám,“ říká člen souboru Michal.

Se Slunkem už projel prakticky celou Evropu. Třebíčské děti v minulých letech zpívaly v Německu, Rakousku, ve Francii, Itálii i na Slovensku. Na letošní zahraniční cestu se těší i Michalova kolegyně Adéla, zatímco její malou jmenovkyni ze sboru nadchlo, že paní sbormistryně do letošních oslav zařadila i párty pro děti. Uspořádá pro ně diskotéku.

Říční lázně v Třebíči na Polance v první polovině 20. století.
OBRAZEM: Jak jsme žili v říčních lázních na Polance

Slunko Třebíč
Dětský pěvecký sbor byl založen v roce 1978. Začínaly zpívat děti z třebíčských mateřských škol pod názvem Sluníčko. Postupně se vzniklo několik oddělení podle vyspělosti zpěváků. Dnes má soubor tři sborová oddělení - dva přípravné sbory a koncertní sbor Slunko.