„Do Třeště přijel před dvěma roky i s manželkou Huguette. Bavil jsem se s ním o životě ve Francii a také o legiích. Byl to vitální stařík, který nezapomněl svůj rodný jazyk. Ještě na Vánoce nám od něj přišel vánoční pozdrav s obrázkem legionáře,“ řekl starosta Třeště Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Se svou ženou bydlel nedaleko Marseille a do Třeště se pravidelně vracel.

Během svého života získal mnoho vzácných vyznamenání, vojenských hodností a významných řádů. „Všechny medaile, které Knihař převzal z rukou prezidenta Francie, včetně kopií dokumentů o jeho jmenování, jsou uloženy na radnici v Třešti,“ dodala bývala vedoucí kultury Třeště Michaela Marešová.

Pavel Knihař se narodil 9. ledna 1931 v Třešti v domě na náměstí Svobody číslo 415 nedaleko Sokolského domu. „V současné době už jeho rodný dům neexistuje. Po roce 1985 byl zbourán. Po dlouhý čas tam bylo volné místo a teď už tam stojí nový dům,“ uvedl Hynk.

Po základní škole Pavel Knihař studoval s výborným prospěchem na Státní průmyslové škole chemické v Praze, kde také prožil 2. světovou válku. V únoru 1948, kdy mu bylo sedmnáct let, se ve studentské skupině Svobodný hlas postavil na stranu těch, co nesouhlasili s Únorem 1948. O několik měsíců později byl vzat do vyšetřující vazby a byl vyslýchán. Díky amnestii při zvolení prezidenta Gottwalda, využil první příležitosti a opustil republiku.

Ilustrační foto.
K největšímu pikniku se v sobotu připojí i Jihlava

„Tehdy měl možnost být pacholkem u sedláka, ve Francii brali do dolů a třetí možnost byly legie. Protože sen, stát se inženýrem chemie, se již nemohl uskutečnit, vzal tu třetí možnost. Hned na úvod se dostal do Alžíru, kde prošel krátkým výcvikem a tam také poznal svou budoucí ženu. Osud ho zavedl do Indočíny, jižního Vietnamu, Egypta, na Madagaskar, ale i na Tahiti,“ přiblížila bývalá vedoucí kultury Třeště Alena Veliká.

Do výslužby odešel v roce 1978, kdy obdržel Kříž rytíře Čestné legie. O sedm let později byl povýšen do hodnosti velitele praporu Čestné legie, v roce 2000 pak na důstojníka Čestné legie. V roce 2003 byl jmenován důstojníkem Řádu čestné legie a o šest let později i komandérem Řádu čestné legie, což je jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání.

Ve své vlasti získal jediné ocenění Cenu Václava Bendy od Ústavu pro studium totalitních režimů. „Osobně si ji převzal na půdě ústavu 16. listopadu 2010,“ sdělil Pavel Ryjáček tiskový mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů.

Kromě významných ocenění Knihař Třešti daroval i strojopis svých pamětí. Čítal 163 stran a byl psán francouzsky. O materiál později projevila zájem Akademie věd České republiky a v roce 2013 ho knižně vydala pod názvem Legie, můj život.

Ilustrační foto
Fotbalové fanoušky bude v pátek hlídat policie