Začínalo v úterý 24. dubna, trvalo tři dny a zúčastnili se rovněž příslušníci vojenských záloh.

„Je jich tu 71, z toho jsou dvě ženy a 12 bývalých profesionálů,“ uvedl Jan Ňachaj, ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava. Jednotka záložníků se k dalešické elektrárně přesunula už v první den cvičení. Ihned vybudovali v bezprostředním okolí vodního díla kontrolní propouštěcí místa a strážní stanoviště.

„V případě ohrožení státu, nebo za vyhlášení válečného stavu, by byla na základě nařízení vlády provedena aktivace záložníků, kteří by vystřídali profesionální jednotky české armády,“ vysvětlil ředitel Ňachaj.

Vodní dílo Dalešice se svou sto metrů vysokou, tedy nejvyšší funkční sypanou hrází v Evropě, je jedním z dobře hlídaných strategických míst na mapě České republiky. Pokud by se v éře teroristických útoků podařilo někomu hráz násilně narušit, způsobil by problémy nejen v Dukovanech, které dalešickou vodu nezbytně potřebují pro chlazení reaktorů, ale například také také v elektrické přenosové síti.

Lesní správce Aleš Rusek
Stromy v lesích opadávají jako vánoční stromky. Sucho postupuje

Lidé, kteří v době cvičení projížděli po hrázi, s překvapením sledovali vojáky se zbraněmi. Účastníci cvičení včetně záložáků museli odrážet nejrůznější simulované typy útoků, které by případně od teroristů mohly hrozit.

Ve čtvrtek dopoledne to byly právě pokusy provézt zbraně do areálu vodní elektrárny nebo zneškodnit ozbrojenou hlídku u vstupní brány. Ani jedno se nepovedlo. Hlubokým údolím třeskaly výstřely, šířil se kouř z dýmovnic, houkaly sirény aut policistů z Hrotovic i vojenské lékařské služby.

„Narušitele, které vojenské hlídky zadržely, ze zákona předaly Policii České republiky,“ vysvětlil postup ředitel Ňachaj.

Zdroj: Deník/ Hana Jakubcová

Se samopalem vzor 58 v ruce kryla záda svým spolubojovníkům z řad obránců vodní elektrárny třiadvacetiletá záložačka Běla Jandová. Na cvičení dostala volno od zaměstnavatele, pracuje jako servírka, žije u Přibyslavi.

„Do aktivních záloh jsem vstoupila loni v létě. Chtěla jsem si vyzkoušet, zda my holky na to fyzicky máme, přidat se ke klukům,“ vysvětlila svou motivaci.

Prošla klasickým výcvikem, kdy strávila šest týdnů v kasárnách ve Vyškově, a naučila se mimo jiné čistit, rozebírat a skládat zbraň. Musí se udržovat v dobré fyzické kondici.

„Chci v této činnosti pokračovat dál. I když se jednou vdám, doufám, že se akcí záložáků budu účastnit,“ dodala.

Vodní dílo Dalešice vyrábí energii od roku 1978 a bylo postaveno jako zdroj technologické vody pro Jadernou elektrárnu Dukovany. Dnes slouží přečerpávací vodní elektrárna převážně jako zdroj ke krytí energetických špiček v rámci denní spotřeby elektřiny.

Fotbalisté HFK Třebíč (v červeném) nestačili ve 22. kole divize D na Tasovice (na snímku). "Je vidět, kde jsou soupeři a kde my, výkonnostní rozdíl tam prostě je," uznal třebíčský trenér Petr Vašíček.
Žďár už nevede divizi, první je Vrchovina