„Letos jich ale zatím není moc, jejich další vlna přijde pravděpodobně tak za dva týdny,“ řekl jihlavský mykolog Jiří Burel. První růstová vlna václavek ovšem nastává již v létě, zvláště je-li léto chladnější. Václavka je parazitická houba. Roste v trsech, často na starých pařezech, napadá ale i zdravé kmeny stromů. Podhoubí některých václavek prý světélkuje.

Lidé václavky s oblibou nakládají do octového nálevu a v kuchyni vede václavkový guláš. Při vaření pokrmů z václavek je třeba mít na paměti, že syrová václavka je mírně jedovatá, obsahuje termolabilní jedy, jež rozkládají červené krvinky. Je tedy nutná její důkladná dostatečně dlouhá tepelná úprava, která jedy zničí. Václavku obecnou lze zaměnit za některé další druhy václavek nebo za šupinovky. Jde ale o houby, které jsou po tepelné úpravě také jedlé. 

Vážení čtenáři, pokud se chcete pochlubit svými houbařskými úlovky, můžete poslat snímky hub, které jste našli, a to se svým jménem a bydlištěm
na e-mailovou adresu: webeditori.vys@vlmedia.cz. Vaše fotografie pak umístíme na web a Facebook Deníku.