„Kosovský kokrháč je staré plemeno původně z Kosova, kde je chráněné jako národní a kulturní bohatství. Je charakteristické vytrvalým a melodickým zpěvem kohoutů, přičemž hodnocená je délka zpěvu a jeho melodie,“ popsala za pořadatele Marie Ondráková.

Zatímco běžné kohoutí zakokrhání trvá dvě až tři sekundy, „kosováci“ zvládnou zpívat klidně i minutu a déle. „Za výborné zpěváky jsou považováni od 40 sekund, ale rekord je přes 70 sekund,“ upřesnila Ondráková s tím, že zpívají i slepičky, ale podstatně kratší dobu než jejich opeření partneři, „jen“ kolem patnácti sekund.

Ilustrační foto.
Nové překladiště odpadu má ve Žďáře vzniknout do roku 2022

Další zajímavostí budou italské krůty, malé plemeno se žlutou kůží. „Dospělí krocani váží jen pět kilogramů, takže oproti svým příbuzným – německým krůtám, které váží od sedmi do patnácti kilogramů, jsou miniaturní,“ uvedla organizátorka. Fajnšmekři jistě přivítají možnost uvidět na vlastní oči bíle zbarvené zaječí králíky, kteří budou na výstavě v České republice k vidění vůbec poprvé.

V expozici holubů bude zase novinkou luzernský měděnolímcový pruhový holub – švýcarské národní plemeno, velmi málo chované. „Od ostatních holubů se odlišuje zkráceným a širším zobákem, na nohou má punčošky, na hlavě chocholku a k tomu ještě hřívu,“ upřesnila Marie Ondráková.

Kromě pestré expozice se mohou chovatelé i milovníci zvířat těšit také na doprovodný program v podobě odborných přednášek, ale třeba i na divácky oblíbený králičí hop, farmářské a řemeslné trhy, ukázky výcviku psů či dílničky pro děti. V sobotu bude Výstava Vysočiny veřejnosti přístupná v době od 7 do 18 hodin a v neděli od 8 do 13 hodin.

Adéla Dostálová, Svratouch, 17.9. 2017, 3220 g, 51 cm
Podívejte se na miminka z porodnice a vyberte v anketě to nej