„Téměř devadesát delegátů se na konferenci vyjadřovalo k předsedovi a hlasovaní dopadlo pro dva kandidáty. Oba se tady prezentovali. To hlasování dopadlo pro generála Miroslava Krejčíka a Jana Hamáčka. Tato dvě jména v tomto pořadí,“ uvedl krajský předseda ČSSD Petr Krčál v průběhu krajské konference strany ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

Dopoledne v novoměstské Vysočina Areně patřilo hlavně dětským závodníkům. Po nich přišli na řadu dospělí.
Závodní tratě Zlaté lyže si vyzkoušeli i tříletí lyžaři

Poněkud překvapivě nakonec mezi nominovanými uchazeči o post předsedy není vysočinský hejtman Jiří Běhounek. Jeho kandidaturu na konci roku 2017 navrhl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Běhounek připustil, že by se o funkci předsedy strany mohl ucházet. Největší problémem však je bod stanov ČSSD, který pro u předsedy požaduje čtyřleté členství ve straně. Vysočinský hejtman, který je stále nestraníkem, by musel do ČSSD vstoupit a strana by musela současně změnit své stanovy. Nyní je jasné, že nic z toho se konat nebude, neboť Jiří Běhounek na krajských konferencích ČSSD nezískal širší podporu.

„Vy víte, že to nebyl návrh z Kraje Vysočina. Já jsem dnes poděkoval Jiřímu Běhounkovi, že chtěl ČSSD pomoci a současně jsem konstatoval, že tento návrh se neujal v žádném kraji. Osobně si myslím, že Jiří Běhounek tak, jak se zde na konferenci vyjádřil o to, aby byl předsedou ČSSD, neusiluje,“ konstatoval Petr Krčál. Podle něj je nyní tento návrh bezpředmětný. Navíc dodal, že změna stanov spojená s tímto krokem by byla velmi obtížná až nemožná. Nápad s kandidaturou Jiřího Běhounka na předsedu nakonec nenašel oporu ani ve vysočinských okresních organizacích ČSSD. K tomuto návrhu se vyjádřily jen tři z pěti okresů.

Zápas 41. kola hokejové extraligy mezi HC Dukla Jihlava a HC Sparta Praha.
Výhru Sparty režíroval navrátilec z KHL Buchtele

Vedle kandidátů na předsedu nominovali vysočinští sociální demokraté také několik uchazečů na post místopředsedy. Na prvním místě mezi uchazeči je s výraznou většinou krajská rádní pro oblast školství Jana Fialová. „Za ČSSD jsem kandidovala dvě volební období a dvakrát jsem uspěla. Mám dojem, že straně něco dlužím a proto se hodlám ucházet o místo místopředsedkyně,“ uvedla Jana Fialová. Dalšími nominanty na funkce místopředsedy za Vysočinu jsou pak Miroslav Dvořák z Prahy, Roman Onderka z Brna, europoslanec Pavel Poc z Karlových Varů a pak jeden z mladších kandidátů Radim Hejduk z Prahy.

Právě Fialová má však největší šanci v boji o místo ve vedení ČSSD. Podle stanov totiž musí být na jednom místu místopředsedy žena. V minulosti se straně nevedlo na toto místo najít uchazečku se širší podporou a funkce byla i nějakou dobu neobsazena. Uvažovalo se dokonce o změně stanov a zrušení povinné místopředsedkyně. Petr Krčál není takové změně ovšem vůbec nakloněn.

A vůbec v otázce změn stanov strany nabádá spíše k opatrnosti. „Stanovy nám volby neprohrály“, popsal situaci Petr Krčál. Vysočinští sociální demokraté přijali usnesení, v němž vyzvali, aby únorový sjezd strany řešil prioritně obsazení vedení strany a změnu stanov nechal až na řádný sjezd, který se bude konat za rok. Únorový sjezd strany bude jednodenní a projednání změny stanov se patrně nebude dát stihnout.