A ani letos nebudou chybět unikátní, udržované veterány, jež si na trase rallye bude moci prohlédnout i veřejnost. „Máme nahlášeno 43 posádek, z toho kolem dvaceti vozů bude předválečných. Zájemci se mohou těšit třeba na Pragu Alfa z roku 1930, Tatru 75 z roku 1936 nebo Škodu 633 z roku 1933,“ přiblížil Petr Navrátil, předseda pořadatelského Veterán Vintage clubu. Motorističtí fandové uvidí na Jarním rallye například ještě kabriolet Jaguar XK 140, vůz Lagonda či Tatru 600, Citroën 11 a mnohé další cenné veterány.

Posádky vyrážejí do terénu již v pátek 11. května, a to ze své základny v Hotelu Ski u Nového Města na Moravě. Odtud rallye odstartuje v osm hodin ráno a bude pokračovat přes Svratouch až do Nových Hradů na Pardubicku, dále do Hlinska a k blízkému skanzenu Veselý kopec. Večer se účastníci opět sejdou v Hotelu SKI.

Desetiletý školák Dan z Nového Města na Moravě přišel řediteli Domácího hospicu Vysočina předat deset tisíc korun na nákup nového auta.
Desetiletý školák dojal ředitele hospicu svým finančním darem

Právě na parkovišti u novoměstského hotelu budou veterány dle organizátorů určitě k vidění, dále pak na jednotlivých pauzách na trase. „Zájem veřejnosti nás vždy potěší, zastávky neplánujeme příliš dopředu, často se ale spontánně někdo ozve, tak mu vyhovíme a chvíli někde postojíme, aby si lidé mohli automobily prohlédnout. Záleží samozřejmě i na počasí,“ popsal Petr Navrátil.

V sobotu v devět ráno vyjedou posádky z novoměstské základny do Polné na Jihlavsku, kde by pak měly být veterány k vidění na parkovišti u zámku. Z Polné se historická auta budou po poledni přesunovat do Příseky, kde účastníci zavítají do Muzea autíček. Následovat bude přejezd do Bobrové na Žďársku, kde by měly být veterány k vidění přibližně od šestnácti hodin na tamním náměstí.

„Z Bobrové se sami ozvali, že by měli zájem, takže jsme ji také zařadili do programu. Podíváme se tam do Muzea panenek a kostela svatého Petra a Pavla,“ podotkl Petr Navrátil. Poslední možnost vidět veterány z Česka i ze zahraničí pohromadě budou mít zájemci v neděli 13. května, kdy posádky zamíří v devět dopoledne do žďárského zámku, kde setrvají do poledne.

Přestože posádek bude kolem čtyřiceti, „běžní“ motoristé se o víkendu nemusejí obávat, že by se silnice v kraji změnily v závodní dráhu veteránů. „Čas v našem případě nehraje roli, Jarní rallye není závod jako takový. Účastníci jedou podle itineráře, jsou hodnocení, ale čas se jim neměří. V neposlední řadě jde také o přátelské setkání, popovídání, poznávání nových míst,“ vysvětlil předseda Veterán Vintage clubu.

Lokality, kde se Jarní rallye koná, se podle něj mění. Předchozí ročníky se konaly na různých místech republiky – například v Povltaví, v Krkonoších, na Šumavě a loni právě v Novém Městě na Moravě. „Osvědčilo se to, tak jsme sem vyrazili letos znovu,“ dodal Petr Navrátil.

Žďárská pouť.
Světské pouťové veselí má centrum u stadionu