„V Litvě se na jednom místě představilo sto sedmnáct zetorů. Nám se tento rekord podařilo překonat, Z Maršovic do novoměstské Vysočina Areny jich zamířilo sto třicet čtyři,“ pochlubil se Adam Hájek z firmy Moreau Agri Vysočina, která spolu s Krajem Vysočina traktorovou show organizovala.

Zemědělské stroje absolvovaly trasu dlouhou šest kilometrů. Všude, kudy projížděly, budily neobvyklý rozruch. „Je to paráda. Já jsem taky bývalý traktorista, takže něco takového se mi moc líbí,“ netajil se nadšením jeden z přihlížejících Jaroslav Váša z Bohuňova.

„Tolik traktorů v centru města jsem ještě neviděla. Úžasné. Hlavně klukům se to líbí,“ přidala se maminka pětiletého Petra a tříletého Tomáše Karolína Navrátilová z Nového Města na Moravě.

Jedním z účastníků spanilé jízdy byl i Martin Havelka ze Škrdlovic, který už na svém historickém Zetoru 25 podnikl nejednu dlouhou cestu. „Byl jsem už na akcích, kde se sešlo mnohem více strojů, ale pokud jde o značku Zetor, tak to byl tentokrát opravdu rekord,“ odsouhlasil světový unikát cestovatel a škrdlovický nadšenec pro staré traktory, který spanilou jízdu absolvoval se startovním číslem 111. „Průjezd náměstím byl skvělý, a přestože poměrně hustě pršelo, lidé se na nás přišli podívat,“ pochválil novoměstské publikum Martin Havelka.

Skatepark v podobě monolitické betonové vany u silnice vedoucí na Klafar bude první etapou výstavby takzvaného streetparku.
Výstavbu skateparku zpozdilo a prodražilo podloží z navážky

Mnohé stroje, zejména ty staršího data, neměly kabinu, a tak si jejich jejich řidiči užili nepřízeň počasí dosytosti. „Mně to nevadí, já jsem zvyklý. Před čtrnácti dny jsem byl s traktorem na Großglockner Hochalpenstraße, a tam dokonce chumelilo. Tohle počasí je v podstatě luxus,“ smál se Martin Havelka. „Vystoupal jsem se svým traktorem do výšky 2 571 metrů nad mořem. Ještě třicet dva metrů a byl bych kilometr nad Sněžkou,“ dodal cestovatel.

Cílem akce Vysočina Zetor Show ovšem nebylo pouze překonání rekordu. Zástupci čtyř odborných středních škol - z Nového Města na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Třebíče a Humpolce - ve Vysočina Areně převzali od tradičního výrobce traktorů stavebnice modelu Zetor Proxima ve verzi cabrio. „Naši žáci si postaví nový traktor. Bude to pro ně určitě stejně velký zážitek, jako když skládali Kaipana. Už se na to všichni těšíme,“ řekl ředitel humpolecké zemědělské školy Otakar Březina.

V pondělí 1. května se v dopoledních hodinách uskutečnil v akciové společnosti ŽĎAS již tradiční Den otevřených dveří.
Žďas bude na veletrhu soutěžit o Zlatou medaili
Zdroj: Deník / Zelená Křížová Helena