Obrat společnosti, která kromě Světlé vlastní také sklárnu v moravské Květné, se v loňském roce vyšplhal 1,26 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst zhruba o 190 milionů korun. Většina produkce ze skláren v současnosti míří do zahraničí.

Lesní družstvo Přibyslav.
Jak jsme žili v Československu. Lesní družstvo v Přibyslavi

„Příznivé ekonomické tempo se nám podařilo udržet i přes loňské posilování české koruny. Je to pro nás velký úspěch, vzhledem k tomu, že více než 95 procent produkce vyvážíme do zahraničí,“ uvedl Damir Dordevič, generální ředitel společností. Další růst obratu je podle něj v plánu i pro letošní rok.

„To se dlouhodobě neobejde bez našich rychlých reakcí na měnící se požadavky světových trhů i zákazníků, atraktivního designu našich výrobků a modernizace výrobních technologií. Letos na jaře budou ke třem linkám na nápojové sklo instalovány automatické prohlížečky výrobků za více než 20 milionů korun,“ dodal Damir Dordevič s tím, že další investice jsou v tuto chvíli ve fázi jednání s konkrétními dodavateli.

Kromě obratu ve sklárnách rostly také mzdy. Zaměstnanci si v loňském roce oproti tomu předešlému přilepšili celkem o 81 milionů korun. Ke konci roku firma zaměstnávala 1 019 lidí. Sklárny se, jako i řada jiných společností, potýkají s nedostatkem zaměstnanců, společnost proto počítá také s nárůstem výroby s automatizací. Světelskou sklárnu již brzy čeká instalace automatických prohlížecích strojů, což z ní podle společnosti udělá nejmoderněji vybaveného výrobce nápojového a dekoračního skla v Evropě.

Festival čokolády Čokofest v Havlíčkově Brodě.
Čokoládové víno nebo kebab. Festival lákal na zážitky

Loni se v závodech společnosti denně utavilo přes 117 tun skloviny, za celý rok to pak bylo téměř 43 tisíc tun skloviny.